LUO studio’dan Kemerli Ahşap Köprü

LUO studio tarafından Gulou Waterfront'ta tasarlanan ahşap kemerli, kapalı köprü ile geleneksel kırsal kültür yeniden canlandırılıyor.

Fotoğraflar: Jin Weiqi     

Jiangmen şehrindeki Gulou’da, benzersiz gelgit nedeniyle, balıkçılık ve çiftçilik için gölet ve höyük oluşturmak için su sistemini kullanma geleneğini var. Su sistemi ve balık havuzları geniş bir alanı kapladığı ve parçalı bir mekansal desen oluşturduğundan, su ile bölünmüş alanları birbirine bağlamak için birçok köprü inşa edilmiş. Guangdong-Hong Kong-Makao Greater Bay Area’daki hızlı kentleşmeyle birlikte, birçok köylü, daha kentsel bir yaşam sürdürmek için geleneksel balıkçılık yaşam tarzını terk etmiş. Bu nedenle insanların balıkçılık yaparak geçimlerini sağladığı su köyleri giderek yok oluyor.

Gulou Waterfront, OCT tarafından kırsal canlandırma bağlamında geliştirilen, höyükler ve göletler içeren benzersiz mekansal dokuları koruma öncülüğünde kırsal kalkınmayı amaçlayan bir eko-kültürel turizm tesisi. Tesis, doğa eğitimi, ebeveyn-çocuk rekreasyonu ve balıkçılık ve hayvancılık faaliyetlerini organik olarak entegre ederken, temel yerel su sisteminin biçimini koruyor.

Bazı bölgelerde, turizm tesisindeki bu operasyonlar, insanların ve balıkçı teknelerinin hareketini kolaylaştırmak için birkaç köprü gerektiriyor.

Balıkçılık yapıldığı dönemde, kara yolları fazla gelişmemişti, bu nedenle su sistemleri ulaşım ve lojistik için temel yollar haline gelmiş. Köprülerin yürünebilir olması gerekiyordu ve aynı zamanda teknelerin altından geçmesi için daha fazla alan sağlıyordu. Bu nedenle Çin’deki geleneksel köprü yapım tekniklerinde alan yaratmak için “kemer” benimsenmişti. Bu kemerler, teknelerin köprülerin altından geçişine olanak sağladığı gibi yapıların etkinliğini de arttırıyor.

Bu ahşap köprü, Gulou Waterfront Resort’taki birçok projeden biri. LUO studio, köprüyü kentsel yapılardan ayırmak, geleneksel kırsal kültürü yeniden canlandırmak, kemerli bir köprü inşa etmek için doğal ahşap malzemeler kullanmış. Tesis, küçük balıkçı gemilerinin yanı sıra büyük tur gemilerine erişim sağlıyor. Çeşitli büyüklükteki teknelerin köprünün altından sorunsuz geçmesini sağlamak için, normal su seviyesinden 1,35 m daha yüksek olan kemer tabanındaki taşıyıcı platform, 2,8 m kemerli yapı ile birleşerek 4 m’den fazla bir boşluk oluşturuyor. Bu, büyük tur teknelerinin geçmesi için gereksinimleri karşılıyor.

Jeolojik araştırmalara göre köprünün açıklığı 25,2 m olarak belirlenmiş. Yapısal hesaplama ve yapı analizleri sayesinde, LUO studio aralarında 2,8 oranında boşluk olacak şekilde paralel bir şekilde düzenlenmiş ana yapısal bileşenler olarak 3 büyük kavisli kiriş kullanmış. İmalat ve nakliye maliyetleri tam olarak göz önünde bulundurularak, her bir ana kiriş, tam ahşap kirişi oluşturmak için sahada çelik takviyeli cıvatalarla bağlanmış ve monte edilmiş uygun konumlarda üç bölüme ayrılmış.

Köprülere kapalı koridor yapılması eski bir gelenek. İlk amaç, köprü yapısını güçlendirmek, yağmura ve neme direnç sağlamak, ahşabı kuru tutmak ve korozyonu önlemek. Bu proje aynı zamanda üstü kapalı antik köprülerin yapım tekniği geleneğini de devam ettiriyor. Kapalı koridor, genel yapısal stabiliteyi arttırırken altındaki kemerli ahşap yapıyı güneşe ve yağmura maruz kalmaktan koruyor.

Küçük ölçekli ahşap bileşenler, aralarında küçük boşluklar olacak şekilde düzenlenmiş. Komşu alt yapılar arasındaki boşluk eşit olarak 1.000 mm’ye ayarlanmış. Bu, basamakların ve metal dış yüzeylerin ölçekleriyle mükemmel bir şekilde eşleşiyor. Komşu alt kirişler arasında, kemerin dik kısımlarında üç basamak, yumuşak kısımlarda ise iki basamak yerleştirilmiş.

Koridorun komşu üst ve alt basamakları 70 mm açıklığa sahip. Koridor boşluğunun dış kısımlarında katmanlı metal plakalar arasında yaklaşık 200 mm’lik bir boşluk bırakılmış. Koridor çatısının ortasına 1.500 mm genişliğinde bir günışığı kemeri yerleştirilmiş. Ziyaretçiler, her iki uçtaki girişlerden koridor boşluğuna yavaş yavaş yürürken, basamaklar arasındaki dar boşluklardan köprünün altındaki suyu görebilirler.

Etiketler

Bir yanıt yazın