LUO Studio’dan Esnek Bir Kitapçı

Çin mimarlık firması LUO, Pekin’de bir alışveriş merkezinin 479 metrekarelik bodrum katında yer alan Mumokuteki Concept Bookstore’un iç mekanını dönüştürmek için yarı saydam beş döner duvardan oluşan bir sistem tasarladı.

Etkinliklere ve sergilere de ev sahipliği yapabilecek bir satış alanı yaratılmasının çalışıldığı kitabevinde, kitapların yanı sıra tasarım objeleri, çiçekler, yiyecekler ve kahve de satılıyor.

Mağaza, alışveriş merkezinin düzensiz bir şekilde yerleştirilmiş duvarlarını, kolonlarını ve yoğun boru hatlarını içeren eski bir ekipman odasında yer alıyor. Boruları gizlemek isteyen mimarlık ofisi geleneksel bir asma tavan kullanmanın sıkışık ve basık bir atmosfer yaratacağını fark ettiği için bunun yerine, endüstriyel dokuya sahip bir mekân yaratmak amacıyla orijinal tavanları, duvarları ve kolonları yenilemeye çalışmış.

Mimarlık ofisi bu yenilemeyi şöyle açıklıyor: “Duvarların ve kolonların beyaz kaplaması kaldırılarak düzensiz kenarlar ve köşeler tamamen parlatıldı, böylece beton kolonlardaki agreganın dokusu ortaya çıktı. Orijinal tavan yapısı korundu ve duvarlardan biraz daha koyu olan ve tüm alanla uyumlu gri bir tonla donatıldı.”

Yarı saydam döner duvarlar, ikincil yapı bileşenleri olan kirişlerin altına yerleştirilmiş. Buzlu pleksiglas paneller arasına sıkıştırılmış çelik bir çerçeveden oluşan bu bölücüler, kahve barının girişine de yerleştirilerek yemek ve diğer alanların bulunduğu dükkânın arkasına kadar gidiyor. Mimarların da “geçiş alanı” dedikleri bu uyarlanabilir alan herhangi bir açıda serbestçe döndürülebilir veya sabitlenebilir şekilde tasarlanmış.

Aynı zamanda duvarlara, kitapların ve nesnelerin sergilenmesi için değişik yüksekliklerdeki ahşap çubuklar üzerine farklı sayıda metal plaka esnek bir şekilde yerleştirilmiş. Duvarlar taşıyıcı olmayan içi boş bloklarla inşa edildiğinden, rafların baskısını zeminde yoğunlaştırmak için genişlikleri ve yükseklikleri dikkatlice düşünülmüş.

Döner duvarların tümü mağaza girişine dik olarak yerleştirildiğinde, tüm alan açık ve şeffaf hale geliyor. Ancak girişe paralel olarak konumlandırıldıklarında, kitabevi derinlik hissi yaratmak için birden fazla bağımsız bölüme ayrılıyor. Mekânın devamlılığı için girişte ve arka bölgeye giden geçiş alanında şeffaf döner perde duvarlar, diğer alanlarda ise mekânı zenginleştirmek için yarı saydam duvarlar yerleştiriliyor.

“Metal kitaplıklar mekânın değişkenliğini ve esnekliğini arttırmaya yardımcı olan bölmeler olarak da işlev gören mobilyalar. Her metal kitaplık, gömülü bir yapısal yerleştirmedir,’’ diyen tasarımcılar kitaplığın mekânda yarattığı etkiye değiniyor. Aynı zamanda karaağaçtan yapılan mobilyaların ve kahve barının da iç mekânda yaratmış olduğu bu derin ve sıcak etkiden bahsediyor.

“İzlenen tüm yollar mimari alanı orijinal haline döndürmeyi hedeflediği için projenin genel iç tasarımı geleneksel değil. Mobilyalar ve diğer mekân yaratma yöntemleriyle tasarım, mekânın orijinal görünümünde kalmasına yardımcı olarak özgünlüğünü devam ettiriyor.”

Etiketler

Bir cevap yazın