Lucio Morini & GGMPU Arquitectos’tan 200. Yıldönümünde Hükümet Binası

Çok cepheli form kentsel değişimi yansıtıyor.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’in yaklaşık 700 km kuzeybatısında üzerinde paralelkenar şeklinde delikler bulunan ve dimdik duran bir hükümet binası bulunur. Hükümet binası Suquia Nehri’ne bağlanıyor ve eski bir şehir olan Cordoba’ya yeniliği getiriyor.

Arjantin’in en eski üniversitesini barındırmasıyla ve UNESCO dünya mirası sit alanı olmasıyla bilinen bölge, kentsel aktiviteyi teşvik etmeyi amaçlayan iki yapıyla yeni yönetim kompleksi olarak varlığını sürdürüyor. Mimarlar Lucio Morini & GGMPU Arquitectos, demiryollarıyla işgal edilmiş olan alanı aldılar ve epeyce özgün bir şekle kavuşturdular. Biri dikeyde diğeri yatayda ilerileyen iki yapıyı kamusal alanlar olarak inşa ettiler.

İlk yapı bakanlara ev sahipliği yapıyor. Binanın cepheleri prizma şeklini almış. Betondan yapılmış olan bu bina, paralelkenar şeklindeki açıklıklarla kesişiyor. Kare küboidi baz alan mimarlar, üçgenlerden oluşan daha kompleks bir biçim oluşturmak için şekli döndürmüşler. Böylece gölgelerin ve ışıkların hareketleri çok daha belirgin olmuş. Üç boyutluluğun bina cephelerinin önemli bir parçası olduğunu nasıl göstereceklerini düşünürken, mimarlar binayı dış kısmın ilginç özelliklerini yansıtacak olan havuzun içine yerleştirdiler.

İkinci yapı daha akılcı bir formda ilerliyor ve daha yatay bir biçime sahip. Yönetim işlerine, sosyal alanlara, park alanlarına ve bağımsız bir biçimde beton bir destek üzerinde duran, aynayla giydirilmiş vali evine ev sahipliği yapan bu bina, dışından paralelkenar konseptine uygun; fakat daha yeşil hale de getiriliyor. Metal kafeslerle çevrelenmiş üzüm asmalarının binayı özgürce sarması sağlanmaya çalışılıyor. Böylelikle kış boyunca güneş ışığının boşluklardan içeriye sızması ve yakıcı yaz sıcağından içeriye koruma sağlanması hedefleniyor.

Bu proje hala devam ediyor. İkincil yapının ve yeni bir kongre merkezinin aynı alan içinde inşası tamamlandı bile. Mimarlar, alanı çevreleyen yamaç topografyasını kullanmak için kongre merkezini kısmen yerin altında kalacak şekilde tasarladılar.

Etiketler

Bir cevap yazın