Louvre çöle taşınıyor

Abu Dabi'de hüküm süren kraliyet ailesinin Paris Louvre'de bulunan yüzlerce sanat eserini kendi ülkelerine transfer etme projesi nihayet hayata geçiyor.

Tam 30 milyar dolara mal olacak bu projenin belki de en önemli ayağı olan müze bölümünün konsepti de geçtiğimiz gün netleşti.

Fransa ile Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dabi’de Louvre müzesi açılması için 1 milyar euroluk bir anlaşma imzaladı. Fransa Kültür Bakanı Renaud Donnedieu de Vabres ile Şeyh Sultan bin Tahnun El Nahyan arasında arasında imzalanan anlaşmaya göre Fransa, 30 yıllık proje kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’nden 425 milyon euro alacak, karşılığında Louvre, Pompidou, d’Orsay gibi müzelerdeki eserler Abu Dabi’de sergilenecek. Bu süre içerisinde Abu Dabi, 40 milyon euro harcayıp kendi koleksiyonunun oluşturacak. Le Monde’un haberine göre, müzenin sevk ve idaresi, uzun vadeli ödünç vermeler ve Louvre markasını kullanmak gibi çeşitli ‘hizmetler’ karşılığında Abu Dabi yönetimi Fransızlara ayrıca ödeme yapacak.

30 milyar dolarlık dev kompleks
Abu Dabi’de 30 milyar dolara mal olacak kültür ve sanat kompleksi projesi hayata geçmesi halinde dünya bugüne kadar görmediği kadar büyüklükte bir kültür merkezi kompleksine kavuşacak. Yaklaşık 27 kilometre karelik bir alan üzerine inşa edilecek olan bu dev kompleksi 2018 yılında tamamlanması bekleniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı ve Abu Dabi Şeyhi Halife Bin Zayed Al Nahyan bu zorlu görev için her biri kendi alanlarında dünyanın en ünlü mimarları olan Frank O. Gehry, Jean Nouvel, Tadao Ando ve Zaha Hadid’i görevlendirdi. 27 kilometre karelik bir alan üzerine kurulacak galeri kompleksi Arapça’da “mutluluk” adı verilen Saadiyat Adası üzerine inşa edilecek. Müze uzaktan bakıldığında devasa silindir, dikdörtgen ve prizmaların iç içe geçmiş halini temsil ediyor. Zaha Hadid’in tasarladığı 62 metre yüksekliğindeki “Performing Arts” adlı yapıda, sahne gösterilerine yönelik iki konser salonu, iki tiyatro sahnesi ve bir de opera salonu yer alacak. Kompleksin toplam 7 bin kişilik oturma kapasitesinin olacağı belirtiliyor.

Fransızlardan tepki
New York’taki Guggenheim Müzesi’nin öncülüğünü yaptığı bu ‘şube’ uygulaması Fransa’da pek hoş karşılanmamış, aralarında pek çok uzman ve sanatçının bulunduğu 4 bin 600 kişilik bir protesto mektubu bile yayımlanmıştı. Tarihçi ve arkeologların tepkisine hafta sonunda geniş yer veren Liberation gazetesi de “Louvre Müzesi klonlanmalı mı?” başlığıyla manşetten verdiği haberde, dünyaca ünlü tarihi ve kültürel koleksiyonların başka bir ülkede sergilenmesinin olumlu veya olumsuz yanlarını savunanların görüşlerini duyurdu.

Ulusal müzelerdeki eserlerin başka ülkelerde sergilenmesine karşı çıkan uzmanlar, bu eserlerin ticari ve medyatik hale getirilmesinin kültürel miras değerlerinin imajını da olumsuz etkileyeceği görüşünü savunuyor.

Arkeologların ve tarihçilerin eleştiri oklarını yönelttiği Louvre Müzesi, yılda yaklaşık 8 milyon kişiyle dünyada en fazla ziyaretçiyi ağırlayan müzelerin başında geliyor. Yaklaşık 2200 kişinin çalıştığı müzenin bütçesi 200 milyon euro civarında.

Etiketler

Bir yanıt yazın