Londra’da Viktorya Dönemi’nden Bir Evin Yenilenmesi: Concrete Plinth House

DGN Studio, Doğu Londra'daki Viktorya döneminden kalma bir sıra evde yürüttüğü yenileme çalışmalarında, zemin kat tavan yüksekliğini en üst düzeye çıkarmak için gömülü bir beton zemin kullandı.

Concrete Plinth House isimli projenin amacı bağlantısız ve karanlık kuzeye bakan bir mutfağı ailenin bir arada keyifli zaman geçirebileceği aydınlık ve açık bir alana dönüştürmek olmuş.

Mimarlar mutfak için tasarladıkları “beton tepsi” tasarımıyla zemin seviyesini yarım metre alçaltıp alanın genişliğini doldurup bahçeye doğru genişleyerek bir yeni alan oluşturmuşlar.

Tasarıma dışarıdan bakılınca eve bir kaide üzerinde yükseltilmiş izlenimi verilmiş. İçeride yaratılan ek alana mutfak tezgahları yerleştirilmiş. Bir mutfak adası, uzantının merkezinde yer alırken, kuzey ucunda, sürgülü ahşap bir kapıdan erişilen bahçenin manzarasından yararlanmak için bir yemek masası yerleştirilmiş.

Ağır beton tabanın aksine uzantı hafif meşe kirişlerden oluşan bir yapı ile kaplanmış. Yeni çatı, aynı zamanda mutfaktan yemek alanına geçişi zarif bir şekilde çerçeveleyen alçaltılmış zeminden çıkıntı yapan üç açık beton sütun üzerine oturan T şeklinde bir çelik yapı ile desteklenmiş.

Evin ön tarafında bulunan yaşam alanları oturma odası ile salonu doğrudan yeni mutfağa ve yemek alanına bağlayan bir dizi basamakla birlikte Denison ahşap ve mozaik karolarla döşenmiş. Bu basamaklar arasında, daha fazla mutfak depolama alanının yanı sıra bir mahzene ve yardımcı odaya gizli bir giriş sağlayan bir dizi gömme dolap konulmuş. Üst katta, banyo, komşu evin manzarasını önlemek için yeniden yapılandırılmış ve yatak odalarına uzantının hafifliği ile kontrast oluşturması için daha koyu bir palet uygulanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın