Londra’da Tuğla Cephesi ile Dikkat Çeken Bir Yenileme Projesi: Creer House

Alder Brisco'nun tasarımını ve inşasını tamamladığı Creer House projesi, 1918-1939 yılları (interwar) arasında inşa edilen evlerin yenileme projeleri için yeni bir örnek.

Alder Brisco tarafından tasarlanan proje ve 2020 yılının Mart ayında tamamlanmış. Projenin işverenleri, yemek pişirme ve oyunun bir arada bulunabileceği cömert yaşam alanları yaratmak için evlerinin sıkışık odalarını yeniden düzenlemek isteyen iki küçük çocuklu bir çift.

Çevredeki mahallelerdeki ve dönemin çoğu konutunda olduğu gibi, ev de yaygın olarak kullanılan Fletton tuğlasından inşa edilmiş ve lentolar da duvar yüzeyinde çıplak bırakılmış. Terasın her bir ucu, terasın ortak bir yan geçitle buluştuğu kırma, kiremitli bir çatıda tamamlanmış.

Evin orijinal zemin kat planı, daha geniş yaşam alanlarını batı duvarı boyunca konumlandıran net bir imar stratejisi ile düzenlenmiş; ikincil, yardımcı ve dolaşım alanları doğuda yer alıyor.

Ek binada uzun sürgülü camlı kapı ve çatı ışığı ile hacimsel olarak cömert bir yemek alanı yaratılmış. Bu eşiğin ötesinde, aile ve konukların dinlenebileceği, bahçenin keyfini çıkarabileceği ve alt verandadaki bağımsız masa alanında yemek yiyebileceği, geniş basamaklar oluşturan tuğla bir teras mevcut.

Ek bina, arsanın doğusunda aşağı kota doğru iniyor. Yükseklikteki değişiklik, zemin katın kalan bölümleri ve evin geleneksel mekansal modeli ile uyumlu olarak lentoların ek binanın önünden arkasına uzandığı yerde ifade ediliyor. Yeni bir camlı kapı, bu seviyeye inen dik merdivenlerle bahçeye düzenli ve hızlı erişim sağlıyor. Tuğla ve lento ile inşa edilmiş bir bahçe kapısı ve duvar,  üçüncü kütleyi oluşturuyor.

Projenin finansal kısıtlamaları göz önüne alındığında, baştan sona standartlaştırılmış yapı bileşenleri kullanılmış. Fletton tuğlaları hem iç hem de dış duvarlar da kullanılırken beton lentolar ve pervazlar açıkta bırakılmış.

Orijinal arka cephenin çizgisi, iki basamakla ulaşılan mutfak ve yeni yemek alanı arasında yumuşak bir eşiği işaret ediyor. Mutfağın ana çalışma yüzeyleri, hem ön yaşam alanına hem de yeni bir arka yemek odasına hitap edecek şekilde düzenlenmiş. Bu düzen, yemek hazırlayan aile üyelerinin evin çevresindeki etkinliklerle etkileşimini artırıyor.

Tam genişlikte tuğla teras, mutfak ile yemek alanını birleştiren entegre saksılarıyla bahçeye giden yolu tamamlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın