Londra’da Modern Cumbalı Apartman Daireleri

Fotoğrafçı: Naaro

Fotoğrafçı: Naaro

Fotoğrafçı: Naaro

Fotoğrafçı: Naaro

Fotoğrafçı: Naaro

Fotoğrafçı: Naaro

Londra’da Modern Cumbalı Apartman Daireleri

DROO, Londra'nın merkezinde 28 daire ve 3 şehir evinden oluşan butik bir üst düzey konut geliştirme projesi tasarladı.

Fotoğraflar: NAARO

Westminster’in tarihi Birdcage Walk Koruma Alanı’nda yer alan VI Castle Lane, Buckingham Sarayı, Kraliyet Parkları ve Westminster Katedrali’ne birkaç dakika uzaklıkta konumlanıyor.

Proje, İngiliz mimarisinin değişmez bir ögesi olan cumbalı pencereleri yeniden yorumluyor. Yüksek koruma bölgesine modern bir tasarım öneren proje, kıvrımlı duvarlarını, konaklardan şehir evlerine kadar çelişen kentsel ölçekleri tartışmak için kullanıyor. Çarpıcı bir şekilde içten dışa bükülen cam, binadan teğet bir şekilde uzanarak yaşam alanını genişletirken, sokağı yarı dış mekânsal bir şekilde deneyimlemeye olanak sağlıyor.

DROO tarafından tasarlanan proje, tarihi miras ortamlarının ortasında yenilikçi bir konut geliştirme amacıyla başlatılmış. Farklı karakterdeki iki caddeye yayılan karmaşık bir alanda çalışırken DROO, eşsiz bir tasarım ortaya koymanın yanında devamlılığı da sağlayacak bir mimari yaklaşım ele alıyor.

Proje alanının en önemli özelliği, batı yönde dizilmiş geleneksel Londra sıra evleri ile doğu yönünde uzanan görkemli Viktorya dönemi konakları gibi birbirinden farklı iki kentsel formun arasında sıkışmış olmasından ileri geliyor. Ek olarak yasal ve düzenleyici kısıtlamaların da yönlendirmesiyle, ince ayarlı ve karmaşık bir hacim ortaya çıkmış oluyor. Konak büyüklüğündeki çekirdek bina, yerel ölçekli yorumlayıcı şehir evleri hacimleriyle birleştiriliyor.

Yüksek apartman blokları ve kasaba evleri arasındaki ölçek ikiliği, kavisli camın iç ve dışbükey kıvrımlarının heykelsi hacmi aracılığıyla çözülüyor. Aynı anda hem yerel kısıtlamalara yanıt veren hem de yeni bir mekânsal tipoloji sunan kavisli cephe yüzeyi, adeta cumba pencerelere yeni bir yaklaşım sunuyor.

Pencereler ve tuğla duvarlar gibi tekrarlanan çevresel mimari elemanların kapsamlı bir şekilde ele alınması, cephe düzleminden teğet olarak uzanan bu asimetrik kavisli tasarımla sonuçlanmış. Yeni cumbalı pencereler, düzlemselden keskin kavisli cama doğru yavaş yavaş hareket ederek hem iç hem de dış mekanda zenginleştirilmiş görsel efektler yaratıyor. Yaşam alanlarını genişletmek üzere binadan zarif bir şekilde taşan cumbalı pencereler, aynı anda hem içeride hem dışarıda bulunan bir “yüzen mekan” aracılığıyla hem içeriye şehrin muhteşem manzarasını sunuyor hem de yarı dış mekânsal bir deneyim yaşatıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın