Londra’da “Hayalet” Görünümlü Bir Konut Projesi

Merkezi Londra'da bulunan mimarlık ofisi Fraher & Findlay, Viktorya dönemine ait müstakil bir evi ve bitişiğindeki otoparkı kapsayan Ghost Houses isimli bir proje tasarladı. Bir prototip olarak tasarladıkları projede, hem müşteri, hem de mimar ve yüklenici olarak görev almışlar.

Geleneksel sıra evlerin genellikle karanlık ve kullanışsız olduğunu düşünen Fraher & Findlay’in Londra, Nunhead’de tamamladıkları Ghost Houses projesi, mevcut sokak silüetini devam ettirmek için komşu yapılara uyumlu olarak tasarlanmış.

İki yeni hacim, geleneksel yapı çizgisini geçerek bahçeye uzanan ve 2-3 yatak odalı konutlar için ek yaşam alanı sağlayan yükseltilmiş bahçelere sahip ek yapıları içerecek şekilde tasarlanmış.

Düşük kottaki yeni mekanın alçak bahçe duvarları pencerelere gelen mevcut ışığı koruyacak şekilde planlanmış.

Uzun, ince kat planlarının her biri, merkezinde meşe ile kaplanmış ve katlar arasında görünürlük sağlamak için delikli metal sahanlıklara sahip bir merdiven ile birbirine bağlanmış.

Zemin kat seviyesi, içeri girer girmez geniş bir ışıklık tarafından aydınlatılan, bahçe manzarasını çerçeveleyen uzun bir koridor halinde planlanmış. Burada sokağa bakan tarafta bir çalışma odası, arka tarafta ise oturma odası ve yemek odası ile bir mutfak tasarlanmış.

Birinci katta iki yatak odası ve bir banyo, daha küçük bir alana sahip çatı katında ise alanı ek bir yatak odası ve çalışma alanı planlanmış.

Beyaz ve soluk ahşap iç mekanlar için bilgisayar modelli ve CNC kesimli doğrama kullanılmış, binanın “hayalet” görünümünü daha da geliştirmek için çatı kaplaması olarak çinko seçilmiş.

Tüm yeni bina bileşenlerinde sürdürülebilir bir metodolojinin yanı sıra fabrikasyon tekniklerini dengeleyen modern inşaat yöntemleri kullanılmış. Örneğin, iç mekandaki ısıyı korumak için geleneksel bir kazan kullanmak yerine kaynaklı ısı pompaları ve mekanik havalandırma ve ısı geri kazanım sistemi (MVRS) kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın