Londra’da Beklenmedik Bir Tepe

Turkishceramics'in sponsorluğunda Royal Acedemy of Arts'ın düzenlediği yarışmada SO?; OS31, Bureau De Change ve Scott Whitby Studio'yu geride bırakarak "Unexpected Hill" projesi ile birinci seçildi.

SO?’nun “Unexpected Hill / Beklenmedik Tepe” isimli yerleştirmesi Temmuz ayından itibaren sonbahara kadar Londra’da, akademinin Burlington Gardens’daki binasında görülebilecek ve tasarımcıların sözleriyle “bu yerleştirme, mevcut yapının daha dışadönük bir program ve mimari ile dönüşümü süreci için başlangıç adımı olacak”.

Sevince Bayrak, Oral Göktaş, Emine Derya Ertan, Martina Calegari, Julia Tarsten ve Arda Bakıryol’un birlikte tasarladığı proje 100m2‘lik bir alanı kapsıyor. SO? projesini ve süreci anlatıyor:

Yarışma şartnamesinin de teması olan “dönüşüm” mevcut binanın geçmişinde sık sık ortaya çıkmış bir kavram. Binanın fonksiyonu ve üslubu daha önce bir çok kereler değişmişken, akademinin yakın gelecekteki hayali, daha fazla insanı binaya çekebilecek, binanın mimarisini de içeren, kamusal mekanların arttığı daha köklü bir dönüşüm. Binanın dışında, kaldırımla aynı seviyede ama zincir ve dubalarla ayrılmış olan, Akademiye ait ama kullanılmayan alanda önerdiğimiz Beklenmedik Tepe, bu köşeyi kamusal bir noktaya dönüştürme potansiyeli ve seramikle yarattığı mekanlar nedeniyle, Alan Stanton, Kate Goodwin, Peter Oakley ve Bahadır Kayan’dan oluşan seçici kurul tarafından birinci seçildi.

Beklenmedik Tepe seramikten yapılmış bir kentsel peyzaj. Daha çok iki boyutlu tasarımlarda kullanılan seramiği üç boyutlu bir yapının yekpare yüzeylerini oluşturmak için kullandığımız bu öneri, Londra’nın alışılagelmiş park, bahçe ve meydanlarının aksine, kaldırımda ansızın ortaya çıkan, insanların ayaküstü kamusal alan ihtiyacını karşılayabileceği bir yer. Metropollerde kamusal alanın geleceği ve gündelik hayatta, kent içindeki sınırların kente ait mekanlara dönüşebilmesi ile ilgili tartışmalardan beslenen bu öneri, Londra’nın en işlek caddelerinden biri olan Piccadilly’nin yanıbaşında ve böyle alanlara pek rastlanmayan Mayfair semtinde bir kentsel deneyin önünü açacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın