Londra’da Alışılmadık Bir Oyun Evi

İngiliz mimarlık stüdyosu De Matos Ryan, Londra'daki bir evin bahçesinde, yalnızca altından emekleyerek erişilebilen piramidal ahşap yapıya sahip, Penfold adında bir oyun evi tasarladı.

Adını müşterinin çocuklarının en sevdiği çizgi film olan Danger Mouse’taki bir karakterden alan 4,1 metre yüksekliğindeki oyun evi, gözlem noktalarına ve karga yuvalarına atıfta bulunan yükseltilmiş üçgen pencerelerden oluşuyor.

Mimarlık ofisi, komşusunun bahçesinde hasta bir ağacın kaybından yakınan genç bir aile olan müşterilerinin çocukları için bir ağaç eve sahip olmak istediklerini ancak kendilerine ait ağaçların olmaması nedeniyle bunu yapamadıklarını söyledi. Ofis buradan yola çıkarak “ağaçsız bir ağaç ev” tasarlamaya karar vermiş.

Bir dizi üçgen ahşap çerçeveden inşa edilen yapıya, tabanındaki sürünerek erişilebilen alçak alandan erişim sağlanıyor bu da yetişkinlerin içeri girmesini “biraz zorlaştırıyor”.

Yapının çerçevesi açıkta bırakılarak birbirinden ayrı bileşenlerinin mülkün satılması durumunda sökülebilir olması sağlanmış. Modüler tasarım yapının kolayca sökülüp başka bir yere taşınmasına imkan tanıyor, bu imar izninin alınmasında da kolaylık sağlamış.

İçeride, iki katı birbirine bağlayan ahşap ve halattan yapılmış bir merdiven ile piramidin tepesinde içerinin aydınlatmasını sağlayan açılabilir bir çatı penceresi bulunuyor.

Tavan penceresi, yağmur yağdığında otomatik olarak kapanan sensörlerle donatılmış.

Yapının formunu yansıtan üçgen pencereler, çeşitli gözlem noktaları oluşturmak için yapının çevresinde stratejik olarak farklı yüksekliklerde konumlandırılmış ve alanı havalandırmak için açılabilir şekilde tasarlanmış.

İç duvarlara monte edilen LED aydınlatma sayesinde mekanın akşamları da uzun süre kullanılmasına olanak sağlanmış.

Mimarlar, asla var olmayan ağaç duygusu yaratmak için yapının dışına, üzerinde tırmanıcı bitkilerin büyüyeceği paslanmaz çelik bir kablo kafes eklemiş,

Etiketler

Bir yanıt yazın