Londra Tünelleri 70 Yıl Sonra Halka Açılıyor

İngiliz mimarlık ofisi WilkinsonEyre, İkinci Dünya Savaşı sırasında Londralılar için yeraltı sığınağı olarak inşa edilen Londra Tünellerini, ilk kez halka açmaya yönelik bir proje tasarladı.

Kingsway Exchange Tünelleri 8.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve üç Londra otobüsünün genişliğine eşit olan 7,6 m çapında uzanıyor. Hükümetin gizlilik yasaları kapsamında yaklaşık 70 yıl boyunca gizli tutuldular.

Tüneller bir zamanlar MI6’nın bir kolu olan özel harekat yöneticilerine ev sahipliği yapıyordu, yazar Ian Fleming’in bir zamanlar amirallik irtibat subayı olduğu yer, yazarın James Bond romanlarındaki Q Branch’a ilham kaynağı oldu.

Kingsway Exchange Tünelleri, Soğuk Savaş’ın başlangıcında İngiliz Hükümeti tarafından güvenli ve gizli bir uzun mesafe telefon santrali olarak hizmet vermek üzere önemli ölçüde genişletildi. Tüneller, daha sonra Küba Füze Krizi sırasında Moskova ile Washington arasında yardım hattı olarak görev yapan ilk Transatlantik telefon kablosu TAT1’i çalıştırdı.

Faaliyete geçtiğinde Kingsway Exchange, Londra’daki bar, sahte pencereli bir restoran ve bilardo masalarının bulunduğu bir dinlenme odası bulunuyordu.

Su ve iklimlendirme sistemleriyle destekleniyordu, 200 kadar personeli vardı. 1980’lerin sonlarında telekomünikasyon teknolojisi gelişti ve tünellerin telefon merkezi tamamen hizmet dışı bırakıldı.

Hedeflenen, tünelleri dünyanın en eşsiz kültürel deneyimlerinden birine dönüştürmek. Yüksek çözünürlüklü, büyük ölçekli kavisli sürükleyici ekranlar, etkileşimli yapılar, teknoloji ve yüzlerce ayrı akustik hoparlörle birlikte tünellerin tarihine yeniden hayat verecek. Yıllık iki milyon ziyaretçi kapasitesine sahip tüneller, büyük eğlence işletmeleri, sanatçılar ve küratörlerle ortaklaşa farklı deneyimlere de ev sahipliği yapabilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın