Loft Bahçe’ye Uluslararası RIBA Ödülü 1 Ekim’de Veriliyor

Ödül sahipleri RIBA Lubetkin Prize ve RIBA Stirling Prize ödüllerinin takdimi ile birlikte 1 Ekim'de İngiltere'de Magna Science and Adventure Centre in Rotherham'da gerçekleşecek törende onurlandırılacak. Tören BBC 2'de özel olarak yayınlanacak.

Royal Institute of British Architects (RIBA) 2005 yılından bu yana dünyanın her yerinde RIBA üyeleri tarafından gerçekleştirilmiş olan projelerinin mükemmelliğini değerlendiriyor. RIBA üyesi mimarların Birleşik Krallık dışında gerçekleştirdikleri yapılarını onurlandıran ödüle bu yıl 13 proje layık bulundu. Foster and Partners, Zaha Hadid, David Chipperfield gibi dünyanın en saygın mimarları olarak kabul edilen isimlere ait projelerin yer aldığı listede bu yıl kazananlar arasında Türkiye’den Tabanlıoğlu Mimarlık Loft Bahçe Projesi ile yer alıyor.

2007 yılında RIBA imtiyazlı üyeliğine kabul edilen Murat Tabanlıoğlu ve Melkan Gursel Tabanlıoğlu’nun liderliğinde çağdaş projeler geliştiren Tabanlıoğlu Mimarlık, sahibi olduğu birçok ulusal ve uluslarası ödüle bu kez dünyanın en saygın mimarlık ödülünü katarak, Türkiye’de gerçekleşen fikir ve mimarlık üretiminin ölçeğini yeni bir çizgiye taşıyor.

RIBA’in yaratıcı ve nefes kesici binalara verdiği belirtilen ödülün jürisinde Bob Allies, Gianni Botsford, Alison Brooks, Tony Chapman, Peter Clegg, Paul Finch, Murray Fraser, Philip Gumuchdjian, Deborah Saunt, Bill Taylor ve Cindy Walters yer alıyor.

Jüri, yatırımcısı AKFEN ve Sağlam olan Loft Bahçe projesini “Mies-vari kule modelinde ele alınan 21 katlı konut yapısı, ana biçimine ustaca müdahalerle esnek bir yaşam formuna dönüştürülmek suretiyle zarifce insani ölçeğe taşınmış. Yüksek kotlarda yeralan avlu-bahçeler, çıkmalar şeklinde yerleştirilen cumbalarla dengelenerek cepheye gömülmüş ve bu hareketlilik cephedeki dolu-boş dengesini güçlendirmiş. Plan ve kesitlerin organizasyonu alternatif konut biçimleri ve -bazıları yatayda avluların çevresinde bir kısmı ise dikeyde iki kat yükseklerek- geniş bir mekansal çeşitlilik sağlamış. İç mekanlarda ise tasarımcılar endüstriyel loft estetiğini cesur bir tutku ile sergilemiş; brüt beton, çelik ve ahşap kullanılan alanlarda alt yapının saklanmaması tercih edilmiş. Loft Bahçe, ustaca kişiselleştirilen bir tipoloji içinde zerafet ve ‘sınır’ın uç ifadesi olmayı başarmış,” notu ile değerlendirdi.

Uluslarası RIBA Ödülü alan 13 Proje

Loft Bahçe, İstanbul, Türkiye – Tabanlıoğlu Mimarlık

Laboratory Building, Basel, İsviçre – David Chipperfield Architects

Guangzhou Opera House, Çin – Zaha Hadid Architects

Galleria Centercity Department Store, Cheonan, G. Kore – UN Studio

Masdar Institute, Masdar City, Abu Dhabi, BAE – Foster and Partners
Boston Museum of Fine Arts, Massachusetts, ABD – Foster and Partners

School of Arts, Singapur – WOHA
Alila Villas, Bali, Endonezya – WOHA

North College, Rice University, Houston, Texas, ABD – Hopkins Architects Partnership

Stanislavsky Factory, Moscow, Rusya – John McAslan & Partners
Iron Market, Port-au-Prince, Haiti – John McAslan & Partners

Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, Virginia, ABD – Rick Mather Architects

Brain and Mind Research Unit – Youth Mental Health Building, University of Sydney,
Australya – BVN – Bligh Voller Nield Architecture

Kazanan projelerin tümü bu adresten görülebiliyor.

Ödüllü Projeyi Açık Kapı Festivali’nde Gezebilirsiniz

Loft Bahçe, Açık Kapı Festivali kapsamında 5 Ekim 2011 tarihinde saat 16:00’da kapılarını açıyor. Kayıt olmak için http://www.acikkapi.gen.tr/2011/tr/8/e/68/loft-bahce adresini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın