Lochside Evi, 2018 RIBA Yılın Evi Olarak Seçildi

HaysomWardMiller Architects'in bir seramik sanatçısı için tasarladığı Lochside Evi, doğaya saygılı ve mütevazı bir konut yapısı.

Fotoğraflar: Richard Fraser

İskoçya’nın batısındaki Highlands’teki bir göl kenarında Cambridge merkezli HaysomWardMiller Architects tarafından tasarlanan Lochside Evi, 2018 yılı için “RIBA House of the Year” olarak ilan edildi. 2001 yılında “Manser Medal” olarak verilmeye başlanan ödül, Birleşik Krallık merkezli mimarlar arasından en yenilikçi konut tasarımını seçiyor.

Fotoğraf: Adam Bennett

Peyzajın doğal kıvrımlarına yerleşen Lochside Evi, üç ayrı hacimden ve seramik sanatçısı ev sahibi için bir stüdyodan oluşuyor.

Evin tasarımında İskoç karaçamı gibi yerel malzemeler ve kuru duvar gibi geleneksel yapım teknikleri kullanılıyor. Mütevazı tasarımın sade estetiği, göl manzarası ve engebeli doğa ile bütünleşiyor.

Lochside Evi’nin mimarı Tom Miller, tasarım hakkında şöyle diyor:

Bu ulaşımı zor arazide bizi, en iyisini yapmaya teşvik eden ve kararlılığından taviz vermeyen bir müşteri ve büyük saygı duyduğumuz yüklenici ekip ile çalışmamız sayesinde bu tasarımı gerçekleştirmemiz mümkün oldu.

195m2′lik iç mekanın duvar yüzeylerinde beyaz yağlı ahşap ve kaba dokulu sıva ile kaplanan ev büyük pencereleri ile göz alıcı manzaraya açılıyor.

Ev, şebekelerden tamamen uzakta bir konumda olması sayesinde kendisini çevreleyen doğaya zarar vermeden enerjiyi verimli olarak kullanıyor. Evde güneş enerjisi ve atık su arıtma sistemi bulunuyor.

RIBA Jürisi Başkanı Takero Shimazaki:

Mekanlar, ev sahibinin sanat koleksiyonu ile birleşiyor ve yoğun bir rahatlık, sıcaklık ve sadelik duygusu veriyor. Bu yapı, mütevazı, ayakları yere basan, çevreyle uyum sağlayan ve bir o kadar da güçlü bir mimari örneği.

Etiketler

Bir yanıt yazın