Lise Öğrencilerine Mimarlık Çalıştayı: “Yeniden Kullanım”

Hisar Okulları'nda lise öğrencilerine mimarlık mesleğini tanıtım amaçlı kurgulanan RE-Mimarlık Çalıştayı 10 Mayıs'ta gerçekleştirildi.

Çalıştay, Y. Mimar ve Peyzaj Mimarı Deniz Tümerdem (İTÜ-IAAC), Mimar ve İç Mimar Asena Gürmeriç (İTÜ), Mimarlık Öğrencisi Oğulcan Polat (MSGSÜ) ve Mimarlık Öğrencisi Yiğit Kılınç (MSGSÜ) tarafından yürütüldü, Hisar Okulları’ndan Lise Görsel Sanatlar Öğretmeni Nurhan Yapıcı tarafından koordine edildi. Bu senenin teması olan ‘Yeniden Kullanım’ üzerine yapılan atölye çalışması sonucunda öğrencilerin kullanabilecekleri çok fonksiyonlu sosyal bir mekan oluşturuldu. Bu enstalasyon, ahşap palet, sandık ve kasaların farklı mekansal senaryolar göz önünde bulundurularak düzenlenmesiyle gerçekleştirildi.

Mimarlık mesleği ve ‘Yeniden Kullanım’ konulu yürütücülerin sunumlarından sonra öğrenciler, mimari tasarım sürecine giriş yaptılar. Seçilen proje alanında çevre analizi yapan, ve ihtiyaç programı belirleyen öğrenciler, bu alana ‘mimar’ gözüyle yaklaşmayı deneyimlediler. 1/20 ölçeğindeki kütlesel maket denemelerini, fonksiyon şemalarını, kesit ve eskiz paftalarını atölye yürütücülerinden oluşan jüriye sundular. Öğrenciler projelerini ileri götürecek yorum ve eleştiriler alarak, mimarlık jürisi deneyimi yaşadılar.

Proje, jüri değerlendirmelerinden sonra uygulama alanına taşındı. Seçilen malzemelerin bir araya getirilmesiyle öğrencilerin dış mekanda kullanabilecekleri bir rekreasyon alanı oluşturuldu. Çok fonksiyonlu ve katmanlı dış mekan uygulamasında sandık ve kasaların içerisine ağaçlar ve aromatik bitkiler yerleştirilerek mekan tasarımı tamamlandı. Süreç içerisinde kullanıcıların etkileşimiyle, gelişime ve değişime açık bir enstalasyon oluşturuldu.

Atölye çalışması sürecinde öğrenciler, tasarım elemanlarını üretiliş amaçlarından farklı işlevler için kullanarak, yeni bir bakış açısıyla yorumlamayı öğrendiler. Öğrenciler hem yeniden kullanımın günümüzdeki önemi konusunda hem de günlük hayatlarındaki obje ve mekanların çok yönlülüğü hakkında farkındalık kazandılar.

Etiketler

Bir yanıt yazın