Liljevalchs Konsthall’a Övgü Niteliğinde Bir Ek Bina

Liljevalchs Konsthall’a Övgü Niteliğinde Bir Ek Bina

İsveç, Stockholm’de bulunan Liljevalchs Konsthall'a, Wingårdhs tarafından, tarihi dokuyla uyumlu modern bir ek bina inşa edildi.

Fotoğraflar: Christoffer Grimshorn

Liljevalchs Konsthall’a yapılan ek bina korkusuzca ayrıştırılmış. Duruşu, mevcut sanat galerisine eklenen sağduyulu bir ek bina ve küçük ölçekli ve incelikle işlenmiş bir operasyon.

170 metrekarelik cam çatı gökyüzünün adeta binanın içine girmesine olanak tanıyor. Her şey oldukça basit düşünülmüş. İki metre genişliğinde ve iki metre yüksekliğinde, günışığı ile doldurulmuş bir kare. İki düz duvar ve iki eğimli duvar. Yapının en üstünde ise cam membran iç mekan ve dış mekanı birbirinden ayırıyor. Alt kısımda ise ışık tam istenilen şekilde hareket ediyor.

Liljevalchs+ eski sanat galerisine bir övgü niteliği taşıyor. Djurgårdsvägen ana caddesinden gelen konukları karşılıyor. Ancak eklenen yapı Falkenbergsgatan caddesine bakıyor. İki yapı arasındaki yapısal fark da aynı estetik unsurlar gibi incelikle planlanmış.

Liljevalchs’ın ve mimari deneyiminin temelini oluşturan köklü bir yapı olan orijinal giriş korunuyor. Ek bina ise sergi mekanları, ikinci giriş, bir müze dükkanı ve kafenin gelişimi için ek alan sağlıyor.

Orijinal yapı iki katlı bir yapı: bir bodrum kat ve üzerinde galeri mekanları bulunuyor. Eklenti yapı aynı düzeni sürdürüyor gibi gözüküyor ancak gerçekte altı farklı yükseklikte kata sahip ara katlı bir plan oluşturulmuş.

Form olarak dörtgen şeklindeki yapı adeta büyük bir beton blok gibi gözüküyor. Bu projede şirketin birlikte çalıştığı cam sanatçısı Ingegerd Råman, cepheleri berrak görünümlü şişe dipleriyle süsleyerek camdan ızgara oluşturmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın