Letonya’da “Doğaya Kaçış” Alanı: Ziedlejas

Letonya’nın Krimulda bölgesinde konukların doğayı izleyerek günlerini geçirebilecekleri yaşam alanı Open Ad Architects tarafından tasarladı.

Ziedlejas; Letonya’nın Krimulda bölgesinde, kalabalıklardan uzak, keyifli ve huzurlu bir mola için tasarlanan doğal bir dinlenme yeri veya “Letonya Doğa Spası’’. Dört kabin korten çelik ve camdan oluşuyor. Gündüzleri çay evleri, geceleri yatak odaları çok fonksiyonlu olacak biçimde tasarlanmış. Cam cephe, doğal manzaraya ve geceleri yıldızlara sahip.

“Tiny living” hareketinden ve Japon kültüründen ilham alan Open AD, katlanabilir çift kişilik yatak ve açılır çay masası gibi özel donatılar tasarlamış. Asma katta ek bir uyuma alanı mevcut. Her kabinin banyosu kendi gizli bölmesinde çözülmüş. Terasta bulunan bahçeler, çay karışımları ve sauna ritüel aksesuarları için de malzeme kaynağı.

Tamamen cam cephelere sahip kabinler, doğal çevreye saygılı olmayı teşvik etmek için esnek ve minimal tasarlanmış. Geleneği, modern ihtiyaçları karşılayacak şekilde uyarlayarak ‘’yaşatmak’’ amaçlanmış. Örneğin, saunalar temelde özel; estetik ve ergonomik. Keten, ahşap, metal gibi malzeme seçimleri doğayla ve yerel mirasla şekillenmiş.

Birinci sauna veya baltā pirts (beyaz sauna), konuk kabinlerinden manzaraya müdahale etmemek için yamaca yerleştirilmiş beton bir yapı. Doğal ışıktan ve göle atlamak için yakınlığından yararlanılıyor. Daha ilkel olan melnā pirts (duman saunası) ladinden inşa edilmiş ve uygun bir şekilde ormana “yerleşmiş”. Üçüncü bir sauna aitas vilnas pirts (koyun yünü saunası) özel iyileştirici özelliklere sahip olduğu bilinen bir alan da yapım aşamasında.

Seyahatler hız kazanınca; Ziedlejas dikkatli, sosyal sorumluluk sahibi ve çevreye duyarlı gezginler için keyifli bir konaklama alanı haline gelecek. Şimdilik, Letonya’nın tüketici kültüründen uzaklaşmak isteyen şehir sakinleri için bir kaçış yeri.

Gelecek planlar arasında; düğünlere, yoga derslerine, konferanslara, cenazelere ve diğer etkinliklere ev sahipliği yapmak için bir pavyon inşa etmek var. Son olarak; daha büyük bir bina da karşılama alanı, bisiklet kiralama ve birkaç konuk odası barındıracak.

“Ziedlejas’ın hikayesi tamamen Leton mirasını korumakla ilgili, yerel ruhu ve yolları anlamak için bir yerdir ve öyle de kalacak. Konuklar gelenekler ve folklor hakkında bilgi edinebilir. Buradaki her şey; işçiliğe, çevreye ve artan insan doğasıyla yeniden bağlantı kurma arzusuna derin bir saygıyla olabileceği kadar yerel.”

Etiketler

Bir yanıt yazın