Lefkoşa’da Ortasında Avlu Bulunan Brüt Beton Bir Konut: Domus Maya

Studio Kyriakos Miltiadou bölgedeki geleneksel konutlarda bulunan avlu tipolojisini çağdaş ev yaşamı yöntemleriyle yeniden yorumlamayı amaçlayan bir proje tasarladı.

Proje, Lefkoşa’nın güneydoğu banliyölerinde, yeni bir kentsel mahallenin arsası üzerinde inşa edilmiş. Dört kişilik genç bir aile için 3 yatak odası ve bir misafir odası bulunan iki katlı bir ev olarak planlanan projenin güneyinde, homojen olmayan bir düzende dağınık konut binalarından oluşan şehrin tanıdık kentsel kaosu kuzeyinde ise geniş tarım alanlarının ortasında hayata geçirilmiş.

Ev, dikdörtgen bir prizma ve prizmayı çevreleyip kucaklayan dikey bir duvar şeklinde 2 ana öğe çerçevesinde oluşturulmuş. 12X10 metrelik bir plana sahip olan prizma, dikey ve yatay eksenlerle ilişkili olarak özenle şekillendirilmiş.

Katı kütlesinden parçalar çıkarıldığında, etrafında evin işlevsel birimlerinin düzenlendiği boşluklu bir alan oluşturulmuş. Yukarıdan gelen doğal ışığı toplayan, ve çapraz havalandırma sağlayan bu boşluk aynı zamanda evin odalarının da sınırlarını çizen bir alan olarak planlanmış.

İşlevsel açıdan konut iki kat üzerinde geliştirilmiş. Zemin katta bir oturma odası, bir mutfak ve küçük bir misafir odası, birinci katta ise ortak banyolu iki ayrı yatak odası ve bir ebeveyn yatak odası tasarlanmış.

Evin 3,5 metre yüksekliğindeki dikey duvarı, arsanın tüm genişliğini kaplayacak şekilde sokaktan 3 metre uzaklığa yerleştirilmiş. Duvarın arkasında misafirleri ve ev sakinlerini karşılayarak evin içerisine davet eden bir iç avlu oluşturulmuş. Bu meydanın ortasına yerleştirilen köyden nakledilen bir zeytin ağacı ile alana canlılık kazandırılmış.

Brüt betondan yatay oturma yüzeyleri, konutun iç ve dış mekânları boyunca uzanarak iç ve dış mekân arasındaki sürekliliğin altını çizecek şekilde planlanmış. Tüm dış mekanlara Kıbrıs bitki örtüsü ekilmiş. Zamanla doğanın, evin monolitik yapısıyla iç içe geçmesi düşünülmüş.

Etiketler

Bir yanıt yazın