LEED Gold Sertifikalı Boğaziçi ve Özyeğin Üniversitesi, Zeminde Tarkett’i Seçti

Çevre dostu yeşil binaların daha çok önemsendiği ve itibar gördüğü günümüz inşaat dünyasında, çevreye duyarlı tutumuyla özellikle eğitim kurumları sektörde başı çekiyor.

Eğitim kalitesindeki başarısını, çevreye duyduğu saygıyla eşgüdümlü götüren Boğaziçi Üniversitesi, güney kampüsündeki 140 yıllık binasını iyileştirerek LEED-GOLD sertifikasına sahip olan ilk Türk Kampüsü. Adını Robert College kurucusu Dr. Cyrus Hamlin’dan alan ve kampüsün 8.000 metrekarelik alana yayılmış en eski binalarından olan Hamlin Hall için, linolyum zemin kaplaması seçildi.

Yeşil bina sertifikasyonlarının zemin malzemesi seçiminde düşük VOC (uçucu organik bileşen) değeri, malzeme içeriğinde kullanılan geri dönüştürülmüş içerik ve %100 geri dönüştürülebilirlik konularına dikkat edilmektedir. Öte yandan, malzemenin üretiminden, geri dönüştürülüp tekrar imalata alınmasındaki süreci ödüllendiren Cradle to Cradle (C2C) sertifikası dikkate alınmalıdır. Tarkett, linolyum ve lamine parke malzemelerinde Cradle to Cradle (gümüş) sertifikasını kazanan ilk Avrupa menşeili üreticidir. Sertifika kazanımına katkıda bulunan bu kriterler göz önüne alındığında, Boğaziçi Üniversitesi mimarlarının seçimi, %94 doğal ve %36 oranında geri dönüştürülmüş içeriğe sahip Tarkett linolyum zemin kaplamaları oldu. 2011’de zemin kaplaması uygulamaları tamamlanan projenin, yurt odalarında ve kütüphanesinde çevre dostu Tarkett Linolyum Veneto xf 2,5 mm (2800 m2) tercih edildi.

Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy kampüsü ise aday gösterildiği LEED Gold sertifikasını, kampüste yer alan iki binası için almayı başardı. 2011-2012 akademik yılında eğitim hayatına başlayan kurum, Türkiye’nin LEED Sertifikalı çevreci kampüsü olma yolunda kolları sıvadı. Yeşil bina sertifikası almak için projenin malzeme seçimlerine daha çok özen gösterilirken, LEED sertifikasına katkı sağlayan ürünlere öncelik verildi. Projenin zemininde, üstün teknik performanslarının yanı sıra canlı desenleriyle mekânların havasını değiştiren Tarkett heterojen PVC zemin kaplaması seçildi. Üniversitenin dersliklerinde, koridorlarında, toplantı odalarında, yemekhanesinde ve yurt odalarında uygulanan Acczent Excellence 80 (kompakt – 6000 m2) ve Tapiflex Excellence 65 (akustik – 8000 m2) ürünleri, temizlik ve bakım kolaylığı ile uygulama sonrasında da kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın