Le Monde’un Paris Merkezini Snøhetta Yapıyor

Fransız gazetesi Le Monde'un Paris merkez binası için açtığı yarışmada mimarlık ofisi Snøhetta'nın projesi birinci oldu.

Oslo ve New York merkezli Snøhetta projesinde Studio SRA ile birlikte çalışacak. Yarattığı meydanı büyük bir kemerle çevreleyecek yapı kıvrımlı bir forma sahip olacak. Uzaktan bakıldığında homojen bir yapıya sahip binanın cephesi farklı derecelerde saydam ve opak bölümleriyle daha karmaşık bir düzenlemeye sahip. 

2004’ten bu yana Fransız mimar Christian de Portzamparc’ın tasarladığı binada kiracı olarak bulunan gazete aylık 1 milyon Euro ödeme yaptığı için sıkıntı çekiyordu.

İnşaatın başlaması ile ilgili kesin bir tarih henüz ortada yok ve Portzamparc’ın yapısına Le Monde taşındıktan sonra ne olacağına dair bir bilgi verilmedi.

Snøhetta’nın kurucularından ve ortaklarından Kjetil Thorsen’a göre tasarımda gazete ile yapıyı sahipleneceği düşünüldüğü halk arasındaki ilişkiye odanlanacak. Le Monde medya dünyasında bir simge ve kalitesiyle dünya çapında bir itibara sahip.

Yapının merkezinde bulunan meydan binayı ikiye ayıracak. Sokağa ve Seine Nehri’ne bakan kısmında bir ziyaretçi merkezi ve oditoryum yer alacak iken, demiryoluna bakan kısmında bir kafe bulunacak. 

Meydanın üstünü kaplayan tonoz tavan ise gökyüzünde hareket eden bulutlar ve yıldızları temsilen LED ile aydınlatılacak. 

Etiketler

Bir yanıt yazın