Le Corbusier’in Renkleri

Tekla, yumuşak tiftikten üretilen battaniye koleksiyonlarıyla Le Corbusier'in renklerini keşfediyor. Danimarkalı ev tekstili markası şimdiye kadar Villa "Le Lac" Le Corbusier ve Paris’teki Le Corbusier stüdyo/apartmandan ilham alan iki koleksiyon ortaya koymuş.

2017 yılında Kopenhag’da kurulan ev tekstiline modern ve özgür bir yaklaşım getirme arzusuyla doğan Tekla, John Pawson, Donald Judd, Le Corbusier ve Agnes Martin başta olmak üzere sanat ve mimariden ilham alan, zamana meydan okuyan, minimalist ve fonksiyonel ev tekstili parçaları üretiyor.

Tekla’nın “temiz ve basit tasarım”  ifadesi uzun süredir Le Corbusier‘in mimari yaklaşımına gönderme yapıyor. Bu koleksiyonla Tekla, Les Couleurs Suisse AG ortaklığıyla 1931 ve 1959’da yaratılan 63 renk tonundan oluşan iki palet olan “Architectural Polychromy”dan faydalanıyor.

Le Corbusier, renklerin duygularımızı ve ruh halimizi etkilediğini göz önünde bulundurarak bu renkleri dinamik ve duygusal etkiler yaratmak için yapıların cephe ve iç mekanlarında kullanmıştı.

Bu yaklaşım, Le Corbusier’nin evi olarak adlandırdığı yerlerde, özellikle de koleksiyonun sergilendiği Paris’teki stüdyo/apartmanda açıkça görülüyor.

Yaşamak ve yaratmak için tasarlanan alan, cesur ana renkler ve zıt tonlarla vurgulanan eğlenceli ama işlevsel iç mekanlarla dolu.

Tekla için bir diğer ilham odağı ise 1923 yılında Cenevre Gölü kıyısında ebeveynleri için tasarladığı ve Alpler’in manzarasını sunan Villa “Le Lac”. Le Corbusier tarafından beton ve çelik gibi basit, kolayca ulaşılabilen malzemeler kullanılarak tasarlanmış ev, mütevazı ve dikdörtgen biçimli bir yapı.

Villa “Le Lac” aynı zamanda Le Corbusier’in renk teorisi için bir test alanı görevi gördü. Bu teori, Tekla’nın sınırlı battaniye koleksiyonunun temelini oluşturan renkler olan Architectural Polychromy’ı oluşturdu. Yapının tamamında cesur ve dengeli renkler kullanılmış; çoğu, sonuçta ilk renk paletinde yer alacak olan renk tonlarının ilk versiyonları.

Le Corbusier’in mimarın zıtlıkları ve çelişkileri, modernist yapının cesur renklerinde ve dokularında ortaya çıkıyor, ama aynı zamanda onun sıklıkla unutulan hassas yapısı da ortaya çıkıyor. Tekla, mimarın Architectural Polychromy’sinden alınan canlı ve yumuşak tonlar dengesiyle hazırlanmış ve Ben Beagent tarafından Villa “Le Lac”de fotoğraflanan çizgili ve kareli battaniye koleksiyonuyla Le Corbusier’in renklerini keşfetmeye devam ediyor.

Bu iç mekanlar, Le Corbusier’nin hayatının daha neşeli yönlerinin mükemmel bir ifadesi ve proje için Tekla’ya ilham veren asıl şey.

Etiketler

Bir yanıt yazın