Le Corbusier Hakkında Bilmedikleriniz

Daima modernizmin ikonu olarak anılacak Le Corbusier'in renkli kişiliğinin mimarlık hayatını nasıl etkilediğini biliyor musunuz?

Le Corbusier’in 125. Anma Günü’nde bazı Corbu klasiklerine (La Tourette Manastırı, Ronchamp, Villa Savoye, Unite d’Habitation, Villa Roche) bakabilir ve baktıklarınızın ötesindeki Le Corbusier ile ilgili birçok bilgi edinebilirsiniz.

Le Corbusier Hakkında Bilmedikleriniz…

Güney Amerika’dan Avrupa’ya bir okyanus gezisi sırasında tanıştığı ünlü aktris Josephine Baker’ın çıplak eskizlerini çizdi.

Le Corbusier Yvonne Gallis isimli bir modelle evli olduğu sırada İsveçli – Amerikalı zengin Marguerite Tjader Harris ile de uzun vadeli bir ilişki sürdürdü.

Le Corbusier ve Kentsel Planlama

Le Corbusier’nin 60 katlı, haç şeklindeki gökdelenlerden oluşan Villa Contemporaine projesinde ticari uçakların kullanabileceği çatı havaalanları fikri vardı.

Le Corbusier ilk kent planı projesini Hindistan’da Chandigarh kenti için tasarladı. Proje planı, Ville Contemporaine (Radyant Plan)’deki fikirlerinin bir güncellemesi niteliğinde olan, La Ville Radieuse isimli kitabında kavramsallaştırdığı planlara dayanıyordu.

Bir kent planlamacısı olarak Le Corbusier’in teorileri oldukça iddialı: Le Corbusier’in “Ütopya”sı herşeyi yapma özgürlüğü değil ama sıradan sorumlulukların özgürlüğü anlamına gelen “maksimum özgürlük” dediği bir durum yaratıyordu.

Le Corbusier ve Politika

Le Corbusier’nin “Mimarlık veya Devrim” sözü, sınıflandırma temelli devrimden kaçmanın tek yolunun verimli ve endüstrileşmiş bir mimarlık anlayışıyla gerçekleşebileceğini savunmasının bir ifadesidir. “Toward an Architecture” kitabında daha da kuvvetlenen argümanları Villa Savoye’de sonuç buluyor.

1934’te Benito Mussolini tarafından ders vermek amaçlı Roma’ya davet ediliyor.

1940’ların başında, Vichy hükümeti tarafından Algiers gibi çeşitli kentleri denetlemek üzere kentsel planlama pozisyonu veriliyor. Planları reddedilince siyasi hayattan tamamen çekiliyor.

Le Corbusier, Sanat ve Tasarım

Le Corbusier Amédée Ozenfant ile ortaklaşa yayınladığı bir manifestodan sonra “Apres le Cubisme” takma adını benimsiyor. O sırada Kübist bir ressam olarak çalışıyor olmasına rağmen, Kübizm’i çok romantik buluyordu. Dolayısıyla bu manifesto yeni sanatsal bir hareket olan Pürizm’e bir övgü niteliğindeydi.

Salvador Dali bir derece Le Corbusier’nin arkadaşı gibi görünse de, Le Corbusier’nin 1965’teki ölümü üzerine herhangi bir övgüde bulunmuyor. Onun “dünyadaki en çirkin ve kabul görmez binaları” tasarladığını onaylıyor ve ölümünün kendisini çok sevindirdiğini ifade ediyor. Le Corbusier’yi “betonarme çalışan zavallı bir yaratık” olarak nitelendiriyor. Buna rağmen Le Corbusier’nin mezarına çiçek koymaktan geri durmayan Dali, bir yandan onu nefretle anarken, bir yandan da kendisinin gerçek bir korkak olduğunu söylüyor.

Le Corbusier, mimar Charlotte Perriand ve kuzeni Pierre Jeanneret ile işbirliği yaparak ikonik, modern mobilyalar tasarlıyor. Le Corbusier “Sandalyeler mimari, kanepelerse burjuvadır” diyor.

Le Corbusier ve Esin Kaynağı

Open Hand imajından esinlenerek ömrü boyunca bunun üzerine birçok heykel yapıyor. Le Corbusier “Bu barış ve uzlaşma işareti, yaratılmış zenginliklere ulaşmak ve dünya insanlarına bunları dağıtmak anlamına geliyor. Bu, çağımızın sembolü olmalı”, diyor. Chandigarh’daki 28 metrelik Open Hand heykelini anlattığı röportajı okumalısınız.

Le Corbusier filozofisi, Leonard daVinci’nin altın oran ve Fibonacci serileri gibi matematiksel konseptlerden oldukça etkileniyor ve Le Corbusier, mimari oranlarında bu felsefeyi temel alıyor.

27 Ağustos 1965, Le Corbusier Güney Fransa’daki yazlığında doktorlara rağmen yüzmeye gidiyor ve bedeni çevredekiler tarafından bulunuyor.

“Mimarlık oyunun parçalarının ustaca, doğru ve mükemmel bir şekilde biraraya gelmesi” diyor “Toward an Architecture” adlı kitabında.

Etiketler

Bir yanıt yazın