Laodikya, Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne Girdi

Denizli'nin en büyük antik kenti olan Laodikya, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alındı.

Denizli Belediyesi’nin Türkiye’de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokolle işletmesini üstlendiği ve kazı çalışmalarına destek verdiği Laodikya antik kenti, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi. Denizli Belediyesi bu yıl Mart ayında Türkiye’den Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday gösterilecek 37 kültür mirası arasına Laodikya’nın alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık da UNESCO’ya gönderdiği listeye Laodikya Antik Kenti’ni ekledi. UNESCO yaptığı değerlendirmeler sonucu Laodikya antik kentini Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne aldı.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, bu durumun Denizli adına güzel bir gelişme olduğunu belirterek, “Şimdilik geçici listedeyiz. İnanıyorum Pamukkale’den sonra Laodikya’da Dünya Kültür Mirası asıl listesinde yerini alacaktır” dedi.

Laodikya’nın çok önemli bir kent olduğunu anlatan Zolan, şöyle konuştu: “Döneminde bir metropol, ticaret, sanat ve kültür kenti. Yerleşimiyle, planıyla, devasa yapılarıyla inanılmaz güzellikleri barındırıyor. Laodikya listede olmayı hak ediyor. 2008 yılında Türkiye’de ilk kez düzenlenen bir protokolle işletmesi Denizli Belediyesi’ne devredilen antik Laodikya kentinin listeye alınması için gerekli belgeleri mart ayında hazırladık ve bakanlığa gönderdik. Denizli Belediyesi ile bakanlık arasında yapılan protokolün ardından Laodikya’da kazı çalışmaları 3 aydan 12 aya çıktı. Dört yıl içinde antik kentteki kazı ve restorasyon çalışmalarında büyük aşama kaydedildi. Laodikya’yı geçen yıl 300 bin turist ziyaret etti. Bu yıl bu sayının 1.5 milyona ulaşmasını hedefliyoruz.”

Geçici listeye alınmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Zolan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan sonra yapacağımız çeşitli düzenlemeler ile Dünya Kültür Mirası asıl listesine girebiliriz. Biz, Denizli’nin altına ve üstüne olduğu gibi geçmişine de sahip çıkıyoruz. Geçen yıllarda olduğu gibi bundan sonra da Laodikya’ya desteğimiz devam edecek. Dört beş yıl öncesine kadar kazılarda ilerleme yoktu. 5 bin yıl önce başlamış şehirleşme, toprağın altından çıkarılmayı bekliyordu. Denizli Belediyesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla yaptığımız protokolle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Bir antik kentin kazısı, belediyelere devredilmeye başlandı. Her yıl iki milyon lira kaynak aktarıyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın