Lahor’da Metrobüs heyecanı

Pakistan'da Pencap Eyaleti'nin 12 milyon nüfuslu başkenti Lahor'da trafiğe nefes aldıracak 27 km'lik metrobüs hattı hizmete girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Pencap Hükümeti arasında imzalanan anlaşmayla yapılan hattı Albayrak Holding işletecek.

Pakistan’ın Lahor kentinde inşa edilen 27 km uzunluğundaki metrobüs projesi törenle hizmete açıldı. Ülkenin ilk metrobüsü olma özelliği taşıyan Lahor Metrobüs Hattı Albayrak Holding tarafından işletilecek.

Binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreninde bir konuşma yapan 80 milyon nüfuslu Pencap Eyaleti’nin Başbakanı Şahbaz Şerif, ‘Bugüne kadar yüksek sıcak altında saatlerce otobüs bekleyen fakir insanımız, yanından klimalı araçlarla geçen zenginlere bakmak zorunda kalıyordu. Artık fakir halkımız da bundan sonra klimalı metrobüslerde hızlı ve güvenli şekilde seyahat edebilecek. Metrobüs projesinin inşasında ve işletilmesinde görev alan Albayrak Holding bizi ciddi bir yükten kurtardı. Bu projeyi Pakistan halkına kazandırmak bize nasip olduğu için mutluyuz’ dedi. Törene, yaklaşan genel seçimlerde tek parti olarak iktidara gelmeyi hedefleyen Muslim Lig Partisi Genel Başkanı Navaz Şerif de katıldı.

Pakistan’da Değişim Başladı

Törende söz alan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Pakistan’ın son dönemde yaşadığı büyük değişim ve dönüşüm sürecinde Türkiye hükümeti olarak yanlarında olduklarını belirterek, ‘Tamamlanan Lahor Metrobüs projesi Türk-Pakistan işbirliğinin somut bir göstergesi oldu. Başka yatırımlarda da birlikte başarı öyküleri yazmaya devam etmeliyiz. Sayın Şahbaz Şerif zor bir yatırım kararı aldı, arkasında sabırla durarak Pakistanlılara iyi bir hizmet getirdi. Pencap olarak Pakistan’ın değişimine öncülük etti. Metrobüs projesinin inşasında ve işletilmesinde görev üstlenen Albayrak Grubu uluslararası yatırımlardaki tecrübesini Pakistan’da da ispatladı. Bundan sonraki işlerinde de başarılar diliyorum’ şeklinde konuştu.

Ülkede Bir İlk

Günde 120 bin yolcu taşıyacak olan Lahor Metrobüs Hattı 12 milyonluk şehrin en yoğun caddesinde 27 km boyunca uzanıyor. Toplamda 300 milyon dolara mal olan projenin 9 km’si yükseltilmiş yoldan oluşuyor. Hat 10 ayda tamamlanarak tarihi bir rekora imza atıldı. Yoğun trafik nedeniyle 2 saatte gidilebilen mesafe, metrobüs sayesinde 50 dakikaya indi. Üç tekerlekli rikşa ve çinçi araçların yoğun hava kirliliğine neden olduğu Lahor’da metrobüs ilk bir ay ücretsiz olacak. E-biletin geçerli olacağı metrobüste, henüz ilan edilmemiş olmakla beraber bilet fiyatının 10-20 Rupi (18-35 kuruş) aralığında olması tahmin ediliyor.

Zorlu Görev Tamamlandı

Lahor Metrobüs Hattı’nın 3 km uzunluğundaki bölümünü inşa eden Albayrak İnşaat, iki viyadük arasındaki dar yola üçüncü bir viyadük (yükseltilmiş yol) inşa ederek projenin en zorlu bölümünü tamamladı. Hassas mühendislik hesabıyla yürütülen projede viyadükler trafiği aksatmadan kuruldu. Albayrak İnşaat ayrıca, 27 durak içerisinde en uzun durak dahil olmak üzere iki modern durağı inşa etti. Duraklarda yürüyen merdivenler ve otomatik kapılar bulunuyor.

45 araçlık yatırım

Lahor Metrobüs Hattı’nın işletilmesi için açılan uluslararası ihaleyi kazanan Albayrak Holding, işletim için 21 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Yatırımlar kapsamında 45 adet Volvo Sunwin marka metrobüs satın alarak hizmete sokan Albayrak Holding, halen Lahor’da 100 adet özel halk otobüsü ile günde 30 bin kişiye şehir içi yolcu otobüs taşımacılığı hizmeti sunuyor. Holding, metrobüs ile beraber toplamda günde 150 bin kişiyi taşıyacak.

Katı atık yönetiminde lider marka

Lahor’da nüfusun yarısına denk gelen 6 milyon kişinin yaşadığı kısmın katı atık yönetimini gerçekleştiren Albayrak Grubu, yakın zaman önce 4 şehrin katı atık yönetim ihalesini daha kazandı. Grup bundan sonra, toplamda 4 milyondan fazla insanın yaşadığı Ravalpindi, Mari, Multan ve Sialcord şehirlerinin katı atık yönetimini gerçekleştirecek.

‘Boynuz kulağı geçti’

80 milyon nüfuslu Pencap Eyaleti’nin Başbakanı Şahbaz Şerif, Türk heyetini kabulünde Başbakan Erdoğan ile yaşadığı bir anektodu şu sözlerle anlattı: ‘Başbakan Erdoğan D8 zirvesi için geldiğinde abim Navaz Şerif ile toplantı yaptık. Erdoğan, ‘Lahor metrobüs inşası ne durumda’ diye sordu. Ben de, ‘Çok hızlı ilerliyor. Boynuz kulağı, öğrenci de hocayı geçermiş. Siz İstanbul’daki metrobüsü 2.5 senede tamamladınız ama biz Lahor metrobüsünü 10 ayda tamamlayarak sizi geçtik’ dedim.’

Kardeş şehire ulaşım desteği

1975’te kardeş şehir olan İstanbul ve Lahor, metrobüs projesinde önemli bir işbirliğine imza attı. Pencap, metrobüs hattının inşasında İBB Ulaşım A.Ş.’den teknik ve proje danışmanlığı hizmeti satın aldı. Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız, metrobüsteki tecrübelerini aktarmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Açılışa İBB Meclisi 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet de katıldı.

Kaynak: http://www.yenisafak.com.tr/ekonomi-haber/lahorda-metrobus-heyecani-11.02.2013-484619?ref=manset-8

Etiketler

Bir yanıt yazın