La Fabrica: Ricardo Bofill’in Zaman Kapsülü Fabrikası

La Fabrica, Barselona yakınlarında bulunan ve aynı zamanda mimar Ricardo Bofill'in evine ve stüdyosuna zemin oluşturan 3.100 metrekare büyüklüğünde eski bir çimento fabrikası.

1. Dünya Savaşı sonrasında inşa edilen fabrika, yeni işlevlerle birlikte genişlemiş mimari bir zaman tüneli. Yavaşça bitkiler tarafından sarılmaya başlayan terkedilmiş fabrika alanı, içerisinde stüdyo, galeri, bahçe ve konut olan bir komplekse dönüştürülmüş.

Birçok yapıdan oluşan sistemdeki yenileme çalışmalarının ilk aşaması olarak yapıdaki bazı ögelerin hesaplanarak çekiç ve dinamitlerle yıkımları gerçekleştirilmiş. Yaklaşımdaki amaç gizli odaları açığa çıkarmak, yapının farklı kısımları arasında yeni ilişkiler yaratmak, betonla doldurulmuş depo alanları gibi kullanılmayan alanları değerlendirmekmiş.

Bofill’in bir sonraki adımı, arazinin içinde ve çatılarda bahçeler oluşturarak ve zamanla yapıyı kaplayacak bitkisel düğümler ekleyerek dikim sürecini başlatmak olmuş.

Sonunda program; yıpranmış beton yapının onarıldığı, yeni mekansal ilişkilerin kurulduğu bir sonuç elde etmiş. Biçim ve fonksiyon, fabrikanın koşulları göz önüne alındığında, birbirinden bağımsız ele alınmış. İşlevler var olan koşullarda farklı mekansal ilişkiler kurmak için yeniden tasarlandıklarında her mekana uyar hale gelmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın