La Boussole: Yeni Bir Kültür ve Turizm Merkezi

Dominique Coulon & Associés, Fransa'nın Saint-Dié-des-Vosges şehrinde "La Boussole" adında yeni bir kültür ve turizm merkezi tasarladı.

Fotoğraflar: Eugeni Pons

Saint-Dié-des-Vosges şehrindeki kullanılmayan idari alan, medya kütüphanesi, turizm bilgi merkezi ve 4.800 metrekarelik alanıyla bir kültür merkezine dönüştürülmek isteniyordu. Bir zamanlar karakola, yüksek mahkemesine ve ticaret odasına ev sahipliği yapan eski yapı, merkezi bir avlu ve sıralı bir dizi yapıdan oluşuyordu.

Tasarımcılar ellerindeki bu verilere dayanarak, farklı bölümleri bir araya getirip, geniş bir ortak alan çevresinde şekillenen bir tesis oluşturma fikrini ortaya attı. Bu fikir doğrultusunda şekillenen “La Boussole”, yeni bir kültür ve turizm merkezi olarak 2023’te kapılarını açtı. Tesisin kurgusu sayesinde “La Boussole”, yalnızca bir eğitim ve dinlenme mekanı olmanın ötesine geçti ve olası üçüncü işlevler için esneklik sunuldu. Yeni kurgu sayesinde, hem bireysel aktiviteler hem de grup aktiviteleri teşvik edildi.

Yeni sergi salonu ile Rue Jean-Jacques Baligan Caddesi’ndeki cephe kapatıldı ve eski avlu, kırmızı ve sarı renkli cam çatıyla taçlandırıldı. Betonarme yapı sayesinde renk tonları geometrik formlar halinde yansıtıldı.

Bu yaklaşım sonucunda, 300 metrekarelik taban alanı ve 7 metrelik tavan yüksekliğine sahip -doğal ışıkla yıkanan- merkezi avlu ortaya çıktı. Avlu içerisinde çalışma alanları ve dinlenme alanları bir arada kurgulanarak bir süreklilik yaratıldı: iç mekan peyzajı ve mekan çekirdeği, yüksek tavan ile birlikte mekanın ana alanlarını bir araya getirdi. Bunların yanı sıra merkezi avlu içerisine çeşitli ortak alanlar (bir sergi salonu, bir video oyunu alanı ve bir tohum kütüphanesi) yerleştirildi. Alanlar, zemin kat ve birinci kat arasında dağıtıldı. Depolar bodrum katta, idari ofisler ise ikinci katta konumlandırıldı.

Okuma alanının kenarlarında kademeli sıralar halinde yerleştirilen ve sosyal ağırlık merkezine yaklaşma duygusunu güçlendiren parlak kırmızı teraslar, projenin odak noktası oldu.

Eski avlunun altında depolar oluşturularak avlu bir metre yükseltildi, böylece mevcut binayla aynı seviyede bağlantı sunuldu. Güney tarafında otoparkın bulunduğu alanda ise bir okuma bahçesi oluşturuldu. Binanın cepheleri, Saint-Dié-des-Vosges’in yeniden inşasına özgü mimari tasarımı temsil edecek şekilde yeniden tasarlandı ve kısaltıldı. Zarif ve sade tasarımları sayesinde yeni alanlar mekana kolaylıkla uyum sağladı.

Tasarlanan yeni alanlarda, mevcut yapıların monotonluğunun önüne geçme hedefi gözetildi. Bu amaçla oluşturulan mimari ifade aracılığıyla “La Boussole”a yeni bir karakter kazandırıldı. Açık ve kapalı alanların oluşturduğu dinamizm ile mekanı keşfeden ziyaretçilere keyifli bir deneyim sunuluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın