Kuzey Fransa’nın En Eski Madencilik Köyü Yeniden İşlev Kazandı

Fransa’nın kuzeyindeki en önemli maden köyü, Philippe Prost’un yenileme projesi ile topluma yeniden kazandırıldı.

Kuzey Fransa’nın en eski madencilik alanı olan La Cité des Électriciens, 2009’da ulusal tarihi bir miras ilan edildi ve 2012’de UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak seçildi.

Bruay-la-Buissière’de, Pas de Calais bölümünde bulunan Cité des Électriciens, beş bölgeden oluşan bir maden havzasının bir parçası. Madenlere bağlı konut mimarisi ve şehir planlamasının istisnai bir örneğini oluşturuyor. 19. yüzyılın ortalarında Bruay maden şirketi tarafından kurulan Cité des Électriciens, önceleri yerel halk tarafından korunmuş ve 2012 yılında ise çevre düzenlemesi için Forr, müze tasarımı için Du & Ma, iletişim ve işaret tasarımı için Villar + True ve tasarımı için Parisli mimar Philippe Prost ile çalışılmaya başlanmış.

Üç hektarlık bir alana yayılan ve kısa bir süre önce tamamlanan projede, altı sıra teraslı ev yenilendi.

Cité des Électriciens, işlevsel düzeyde insanların bölgenin maden havzası hakkında bilgi sahibi olabileceği bir merkez ve sanatsal-kültürel bir yaratım yeri olarak yeniden tasarlandı. Bu amaçla, köyde oluşturulan beş sanatçı evi görsel sanatçıları, sanatçıları, peyzaj sanatçılarını, yazarları, şairleri, tarihçileri ve arşivcileri ağırlayacak. Yetişkinler ve çocuklar için atölye çalışmaları, sergiler ve etkinlikler düzenlenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın