Kuzey Amerika’ya Türk Tasarımcıların Damgası

Erdem Mimarlar'dan uluslararası alanda yeni bir başarı!

Sunay Erdem ve Günay Erdem kardeşler geçen Aralık ayında Vancouver metropolün doğu çekirdeği için açılan uluslararası kentsel dönüşüm yarışmasını kazandıktan sonra, geçtiğimiz günlerde San Fransisko merkezli bir kuruluşun yine Kanada’da açtığı, bu sefer kırsal bir kasabanın iki nehir yakasını bağlamayı amaçlayan uluslararası yarışmayı da kazandı. Yarışma, Mantoba eyaletindeki Riverton kasabasından geçen Icelandic Nehri’nin üzerinde bir yaya köprü tasarımını içeriyordu.

Sunay Erdem, yarışmaya birçok ülkeden proje gönderildiğini ve katılan tek Türk ekip olduklarını söyledi. Jüri üyeleri arasında belediye başkan yardımcısı, ticaret odası başkanı gibi şehrin geleceğinde karar verici mercilerin olduğunu belirterek, projeyi anlattı: “Proje alanına bakınca hemen bir yeşil kırsal doku göze çarpıyor. Bu doku, Icelandic Nehri ile iki yakaya bölünüyor. Fikrimiz iki yakadaki yeşili birleştirmek oldu. Bu amaçla çok kollu bir yaya geçidi önerdik. Bölgenin organik oluşu itibariyle, birçok noktadan birçok noktaya ulaşım sağlanması gerekiyor. Yaya köprüsü nehrin farklı noktalarını birleştiriyor. Bu birleşme esnasında yeşil doku da ‘örülmüş’ olacak.”

Günay Erdem, gelişmiş ülkelerde yarışma jürilerinin sadece mimarlardan oluşmadığını, kent halkının görüşlerinden, yöneticilerin görüşlerine kadar uzanan ciddi bir süreçten geçildiğini ifade etti. Bu yarışmanın da kriterlerinin uluslararası standartlarda olduğunu belirtti. Tasarımlarında ekolojik etkenleri her zaman önemsediklerini vurgulayan Günay Erdem, konu ister kentsel dönüşüm, ister tek başına bir bina olsun, her zaman doğa ile bağlantı kurduklarını söyledi. Ayrıca, şu günlerde Ankara’da Eskişehir yolu üzerinde önemli bir kurumun hizmet binasını da tasarladıklarını ve sertifika amaçlı değil, gerçek anlamda akıllı yeşil bina projelendirdiklerini belirtti.

Projenin danışmanı Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Alper Çabuk her üç yarışmada da kullanılan “peyzaj şehirciliği” kavramının dünyada Mc Harg’ın “doğa ile tasarım” felsefesinden hareketle başlayan ve peyzaj özelliklerine bağlı kentsel gelişim süreci arayışlarının, günümüz koşullarında optimize edilmiş yeni bir yorumu olduğunu; özellikle Kuzey Amerika ülkelerinde bazı şehirlerin bu ruh ve felsefe ile planlandığını bildirdi.

Sunay Erdem yurtdışı-yurtiçi kavramı olmadan çalıştıklarını, bu kapsamda dünyanın genelini kapsayan projeler ürettiklerini, önümüzdeki süreçte de Türkiye’de birçok projenin yanı sıra, Texas’ta sel tehdidi altında bir alanın ıslahı ve Yeni Zelanda’da bir kent meydanı üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Proje Ekibi: Erdem Mimarlar / Sunay Erdem & Günay Erdem
Danışmanlar: Prof.Dr. Alper Çabuk, Aslı Tulay Erdem, Serpil Öztekin Erdem
Proje Asistanları: Serhat Ulubay, Metin Doğan, Altay Çinibulak, Ada Erdem

www.erdemarchitects.com

Etiketler

Bir yanıt yazın