Kutu Gibi Ev

Mimarlar Tomoko Sasaki ve Kei Sato, Tokyo’nun çeperindeki bir bölgede yer alan apartman dairesini, içinde yatak odası ve banyoyu içeren kutu benzeri iki yaşam birimi kurgulayarak yeniledi.

8 Tenhachi ofisinin kurucuları Tomoko Sasaki ve Kei Sato, Japonya, Kanagawa’da 67 metrekarelik küçük bir apartman dairesini kendileri için restore etti. Bölme duvarları kaldıran ekip, tavanın üzerindeki beton kirişleri ortaya çıkardı. Böylece, yeme-içme, çalışma, dinlenme alanı olarak geniş, esnek bir mekan yaratıldı. Daha sonra daireye uyumak ve yıkanmak için de açık cepheleriyle iki birim dahil edildi. Birimlerin girişe yakın olması ve ana yaşam alanının da arkasında kalmasıyla doğal ışığın geniş pencerelerden oturma alanına girmesi sağlandı.

Tasarımcıların sade tutmayı tercih ettikleri iç mekanda, duvarlar beyaz mat boyayla boyandı ve zemin 45 derece açılı tahta döşemelerle kaplandı.

Yatağın olduğu dairenin köşesine tavanı ahşap kirişlerden oluşan beyaz boyalı bir yapı eklendi ve zemin, alandan ayrı tutulması için 50 mm alçaltıldı. Yapının üst kısmına merdivenle erişim sağlanabilen, çoçuklar için uyku ve küçük bir oyun alanı tasarlandı.

Daireye, yatağın olduğu alana nispeten daha uzun olan banyo ve duş alanı eklendi. Yapının etrafı zeminle uyumlu olması için açılı ahşap tahtalarla kaplanırken, duvarlarda beyaz altıgen formda fayanslar tercih edildi.

Yapının içinde ayrı bir bölümde bulunan tuvalete ise yalnızca ana alandan erişim sağlanıyor.

Oturma odasının ortasında Japon sedirinden yapılmış uzun ve işlevsel bir masa bulunuyor. Masa; mutfak tezgahı, yemek masası, çalışma alanı ve çocukların çizim yapabileceği bir alan olarak kullanılıyor.

Metal kanca ile tavana bağlı bir salıncak da yine oturma oturma odasında bulunuyor.

Bisiklet park yeri olarak kullanılanan küçük giriş holü, iki yapı arasından ana alana erişim sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın