Kuşdili Çayırı’nda AKP Tuzağı

Kuşdili Çayırı ile ilgili İBB Meclis Komisyonu’nda kabul edilen yeni plana Kuşdili Platformu tepki gösterdi. SİT alanı ve deprem toplanma alanı olan bölgenin imara açıldığına dikkat çekildi.

Kuşdili Çayırı’nın (Eski Salı Pazarı)yeşil alan olarak düzenlenmesini ve yeraltına otopark yapılmasını öngören İBB Meclis kararına tepki gösteren Kuşdili Platforumu üyeleri, Kuşdili’nin imara açıldığını ve bu haliyle kurtarılmadığına aksine kaybedildiğine dikkat çekiyor.

Kadıköy’ün tarihi sit ve deprem toplanma alanı olan Kuşdili Çayırı ile ilgili karar, ilk bakışta olumlu görünse de uzun süredir Kuşdili için mücadele eden Kuşdili Platforumu üyeleri bunun bir tuzak olduğunu düşünüyor. Platform üyeleri ve temsilcileri, İBB kararını soL’a değerlendirdi.

Platform üyelerinden Mehdi Beşpınar, AKP’nin halkın mücadelesi karşısında geri adım attıkça yeni planlar ürettiğini ve bu tuzağa düşülmemesi gerektiğini belirterek Kuşdili Çayırı’na neden otopark yapılamayacağını dört maddeyle sıraladı:

1- İçinde Kalkedon Limanı bulunan bir tarihi sit alanı ve bu haliyle oraya kepçe giremez.

2- Kadıköy’ün tek deprem toplanma alanı.

3- Yapılacak otopark kendi kapasitesi üstünde talep getireceği için Kadıköy’deki trafik sorunu büyüyecektir.

4- Kuşdili Çayırı zemini balçık. Dolaysıyla bir otopark yapılması demek, 35 metre daha derine inilmesi anlamına gelecektir. Zemin buna müsait değildir.

‘Aslında imara açıldı’

Platforum üyelerinden Gülsün Gökalp, alanın imara açılmış olduğunu belirterek, otopark bahanesiyle imara açıldığını ve betonarme bir yapının üzerine yeşil alanın olamayacağını söyledi. Gökalp, “imara açılan Kuşdili’ne AVM yapılmasının önünde engel kalmamıştır” diyerek kararın içeriğinde dikkat edilmesi gereken noktalara işaret etti.

İBB Meclis Komisyonu’na o alanın tümüyle yeşil alan olarak düzenlemesini isteyen bir önerge verdiklerini belirten CHP İBB Meclis üyesi İnci Beşpınar ise önergenin AKP’liler tarafından reddedildiğini aktardı. Beşpınar, karara dava açacaklarını” belirtti.

Mimar Arif Atılgan, kararın teknik detaylarını değerlendirerek “Herkes iki katlı otopark olacağını söylüyor oysa kararda kaç katlı olacağı belli değil. Kuşdili Çayırı’nın zemini balçıktır, sudur. Sizin oraya otopark yapmak için sağlam zemine ulaşmanız gerekir Bunun için de 35-36 metre derinliğe kadar kazı yapmanız lazım. Kaç katlı otopark yapılacağı belli olmayan karara göre, 36 metre kazılan zemine istediğiniz kadar katlı otopark yapabilirsiniz” dedi.

Atılgan, kararın yanlış olduğuna dikkat çekerek “İBB tarafından önce burayla ilgili 1/5000’lik imar planı hazırlanması ve tartışılması gerekir, daha sonra ilçe belediye 1/1000’lik imar planı hazırlar ancak bakıyorsunuz 1/5000’lik ve 1/1000’lik imar planı birlikte hazırlanıp kabul edilmiş. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın