“Kuş Yuvası”

2008 Yaz Olimpiyatları'nın temel taşlarından biri kuşkusuz, strüktürel benzerliği nedeniyle "kuş yuvası" adını alan, Pekin Ulusal Stadyumu oldu.

Sahanın inşasına, 24 Aralık 2003’te başlanmıştı. Guangdong Olimpik Stadyumu, oyunlar için planlandı, inşaa edildi ve 2001 yılında tamamlandı, ancak bu süreçte Pekin’e yeni bir stadyum yapılması yönünde karar alındı. Hükümet, dünyaca ünlü mimarları, uluslararası bir yarışmayla bir araya getirdi ve sonuçta China Architecture Design & Research Group ile işbirliğine giden İsviçreli firma, Herzog & de Meuron Architekten AG tasarımını gerçekleştirecek ofis olmayı başardı. Kafesi andıran beton iskeleti bir stadyumun kase formuna uygulanan tasarımda, 80.000 kişilik bir kapasite kurgulandı. Mimarlar tasarımlarının, bir göz merceği gibi hareket edecek açılır kapanır çatı sitemiyle bütünleşip, uçsuz bucaksız bir kuş yuvası temsil etmesini planlamışlardı, ne var ki 2004 yılında ekonomik zorluklar ve güvenlik nedeniyle, açılır kapanır bir çatı yapma fikrinden vazgeçildi. Pekin Ulusal Stadyumu, atletizm yarışmaları ve futbol finallerinin yanı sıra, açılış ve kapanış seramonilerinin de adresi olacak.

Kuş Yuvası Modeli

2002 yılında, hükümet uluslararası bir tasarım yarışmasıyla dünyaca ünlü mimarları bir araya getirmiş ve kazanan mimarlar ArupSport ve China Architecture Design & Research Group ile işbirliğine giden Herzog & de Meuron olmuştu. Çağdaş Çinli sanatçılardan Ai Weiwei ise tasarımın sanat danışmanı oldu. Projenin temelleri, 2003 yılının Noel’inde atıldı ve inşaat 2004 Mart’ında başladı. Yüksek inşaat giderleri nedeniyle çalışmalar Ağustos 2004’te sekteye uğradı ancak, kısa süre sonra devam etti. Stadyum’un inşaası sırasında 2 işçinin hayatını kaybetmesiyle 2008’in Ocak ayında, şantiyedeki çalışma koşulları hakkında çeşitli tartışmalar ortaya çıktı.

Kapasite

Stadyum Olimpiyat süresince 91.000 izleyiciyi ağırlayabilecek kapasitede ancak, bu sayı oyunlardan sonra 80.000 kişiye düşürülecek. Şimdiden, Guangdong Olimpiyat Stadı’nın yerini aldığı söylenebilir. Stadyum, 330 metre uzunluğunda, 220 metre genişliğinde ve 69,2 metre yüksekliğinde. Alanın 258.000 metrekaresini kaplayan stadyumda, kullanılabilir alan ise 204.000 metrekare. Toplam ağırlığı 45.000 tonu bulan yapıda 36 km uzunluğunda çözülmüş çelik kullanıldı. Stadyum, yaklaşık 3.5 milyar Yuan’a, başka bir deyişle 423 milyon Dolar’a mal oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın