Kuruyan ağaçlardan yaşayan sanat objelerine…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruyan ağaçları sanatla buluşturuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı “Yeniden Hayat Bulan Ağaçlar” sloganıyla yeni bir uygulama başlattı.

Biyolojik ömrünü tamamlayan bir sakız Ağaç üzerine “Çintemani” motifleri yapılarak tekrar kazanıldı. Çalışma kapsamında belirlenen ağaç, ilk olarak çevresindeki yeşillik içerisinde daha kolay seçilmesi için beyaz renge boyandı; daha sonra beyaz zemin üçlü gruplardan oluşan dört boy çintemani motif ile kaplanmış; motiflerde ise kırmızı, beyaz ve mavi renkler kullanıldı.

İlk çalışma Florya Atatürk Ormanı’nda Biyolojik ömrünü tamamlamış, sakız ağacına biçimine ekleme ve çıkarma gibi işlemler yapılmadan, ağacın eski canlılığına bir gönderme olarak çiçek benzeri Çintemani motifleri ile süslendi. Uygulama diğer park, bahçeler ve caddelerde de kurulan araçlarda kullanılacak.

Çintemani, Orta Asya kökenli olan bir süsleme motifidir. Çintemani, özellikle 16. ve 17. yüzyıl saray halılarında ve kumaşlarında karşımıza çıkar. Gücün ve bereketin sembolü olan bu süsleme sanatı çini alanında da sık sık kullanılmış.

Bu projenin daha geniş bir alana yayılmasıyla asıl işlevini yitiren birçok ağaç, kesilip yok olmak yerine geleneksel dekoratif çalışmalarla, hem çevreyi güzelleştirecek hem de anıtsal bir kimliğe bürünerek doğadaki devamlılığını sürdürecek. Sanatçılar Uğursal Şark, Çağrı Toksözlü ve Serkan Oganer tarafından yapılan uygulama, sanatsal bir müdahale olarak tanımlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın