Kuruçeşme Divan için Yapılan Kazıda Osmanlı Hamamı Bulundu

Divan Kuruçeşme tesislerinin restorasyonu için yapılan çalışmalar öncesi yaptığı başvuru kapsamında yapılan arkeolojik kazılarda geç Osmanlı dönemine ait çok sayıda kültür varlığı tespit edildi.

Divan Turizm’in, Kuruçeşme tesislerini yenilemek için geçen yıl yaptığı başvuru sonucunda arazide yapılan arkeolojik kazılarda, geç Osmanlı dönemine ait çok sayıda kültür varlığı tespit edildi. İstanbul Arkeoloji Müzesince yapılan kazı çalışmalarında bir hamam ve çamaşırhane kalıntıları ile su kanalları bulundu. 3 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu “yerinde inceleme” kararı aldı.

ELLE KAZILDI

Divan Turizm, Divan Kuruçeşme’yi restore ettirmek için geçtiğimiz yıl başvuruda bulundu. Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden gerekli izinler alındı. Yeni projede çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapan Divan Kuruçeşme planlanan ek bina ile genişleyecekti. 6 bin 861 metrekare alana sahip Divan Kuruçeşme için İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvuru yapıldı. Koruma Kurulu iş makinası ile kazı yapılabileceğine karar vermesine rağmen İstanbul Arkeoloji Müzeleri buna itiraz ederek elle kazılmasını istedi. 3 ay önce başlayan arkeolojik kazılarda çok sayıda kültür varlığına rastlandı.

HAMAM ÇIKTI

Geç Osmanlı dönemine ait olduğu sanılan hamam kalıntısı ile çamaşırhane olduğu tahmin edilen bir bina ile temiz ve pis su kanalları bulundu. İnşaat şirketi daha önce yaptırdığı jeoradar yöntemi ile toprak altında mimari yapı olmadığını rapor etmiş ancak kazılar sonucunda bunun doğru olmadığı tespit edildi. Müze eski kaynaklardan yaptığı araştırmada bu bölgede bir çorap fabrikası olduğunu, mimari buluntuların bu fabrikaya ait olabileceği de belirtiliyor.

YERİNDE İNCELENECEK

Kültür Varlıkları Koruma Kurulu müzenin kazı sonuçları raporlarına bakarak en son aldığı kararda kurul üyelerinin yerinde inceleme yapmasını kararlaştırdı. Ancak henüz inceleme yapılmadı. Müze yetkilileri koruma kurulunun eserlerin kaldırılması yönünde karar alabileceği gibi yerinde korunmasını da isteyebileceği belirtildi. Arkeolojik kazılar devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın