Küresel Isınma ve Deniz Seviyesinin Yükselişi

Pekka Niittyvirta ve Timo Aho tarafından tasarlanan "Coastline Paradox", online, interaktif, deneysel bir sanat çalışması. Proje, gelecekteki deniz seviyesinin yükselmesini görselleştiriyor ve iklim krizinin neden olacağı göçü simüle ediyor.

Çalışma, özel olarak oluşturulmuş bir harita arayüzü ve Google Street View aracılığıyla izleyiciyi iklim krizinin etkileriyle buluşturuyor. Harita arayüzündeki renkli alanlar ve Street View’daki parlayan yatay çizgi, deniz seviyesinin gelecekte hangi seviyeye kadar yükseleceğini gösteriyor. Çizginin seviyesi, insan yapımı bu çevre felaketinin etkisini görselleştiren etkileşimli bir parametre – zaman aracılığıyla değiştirilebiliyor.

Türkiye’den İstanbul ve İzmir

Coastline Paradox adresinde bulunan haritada seçilen yerler arasında Türkiye’den İstanbul (Üsküdar, Dolmabahçe ve Fındıklı) ve İzmir (Alsancak ve Çınarlı) de bulunuyor.

2120 yılında Üsküdar sahilinde ortalama deniz suyu seviyesinin 2000 yılına göre 1,5 metre yükselmesi bekleniyor.

2118 yılında Alsancak’ta ortalama deniz suyu seviyesinin 2000 yılına göre 1,4 metre yükselmesi bekleniyor.

Lines (57° 59′ K, 7° 16’W)

Coastline Paradox, sanatçıların ilk kez Mayıs 2018’de İskoçya’nın Outer Hebridean Adası, Kuzey Uist’teki Taigh Chearsabhagh Sanat Merkezi’nde açılan enstalasyonu, Lines’ın (57° 59′ K, 7° 16’W) devamı.

Çalışma, sanat merkezinin çevresinde üç lokasyona yerleştirilmiş toplam 115 m uzunluğundaki yatay ışık çizgilerini kapsıyordu. Enstalasyon, yükselen deniz seviyesinin, gelecekte, kıyı bölgelerini, sakinlerini ve arazi kullanımını nasıl etkileyeceği konusunda bir fikir vermek amacıyla yapılmıştı.

Sanatçılar, Coastline Paradox ile çalışmalarını küresel online platforma genişleterek izleyiciyi, belirsiz geleceğe doğru ilerledikçe deniz seviyesinin yükseldiği ve istikrarsızlığın arttığı bir dünyayı keşfetmeye davet ediyor.

Proje, Google Arts & Culture ile işbirliği içerisinde üretilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın