Kurbağalıdere Ne Alemde?

Yaz ayları yaklaşırken Kadıköylüler'in de çilesi yaklaşıyor mu?

Kadıköy’ün bitmeyen sorunu Kurbağalıdere’deki kirlilik geçtiğimiz yaz zirveye ulaştı. Derenin siyah, köpüklü görüntüsü ve çevresine yaydığı koku Kadıköylüler’in birçok sağlık sorunuyla karşılaşabileceği endişesini de beraberinde getirdi.

Bugüne kadar çözümlenemeyen Kurbağalıdere’nin kirlilik sorununa, görüntülerin büyük tepki toplaması üzerine el koyan İBB ve İSKİ, derenin temizlenmesi için çalışmalara başladı. İlerleyen zamanlarda ise TÜBİTAK’ın dereden çıkarılan balçığı analiz etmesi ve zehirli atık olmadığı konusunda onay vermesi Kadıköylülerin tepkisini çekti. Bu analiz üzerine “mikrobiyolojik canlılar dışında canlının yaşaması mümkün değil” diyen Çevre Mühendisleri Odası’nın verdiği görüşler zamanında yapılan ıslah çalışmasındaki mühendislik hatası nedeniyle bugünlere gelindiği ve dereden sürekli metan gazı çıkışı olduğu yönündeydi.

Yaz ayları yaklaşırken Kadıköylülerin yine aynı sorunlarla mı baş edeceği sorusu akılları kurcalıyor. Sürecin takipçilerinden olan Kadıköy Kent Dayanışması’nın Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda da endişeler dile getiriliyor. Kurbağalıdere’nin Kadıköylülerin sağlığını ne derece tehdit ettiğini göstermek isteyen Dayanışma, bir deney yapıyor ve iki gün boyunca derede beklettikleri madeni paranın havayla temas etmeyen yüzünün siyah bir tabakayla kaplandığını fotoğraflarla gösteriyor. Deredeki kirliliğin boyutları bilimsel olarak nasıl açıklanacak bilinmez ama Dayanışma’nın ortaya koyduğu fotoğraflar 2016 yazında da derenin Kadıköylülerin sağlığını tehdit edeceği konusunda endişe uyandırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın