Kurbağa Derisi Gibi Nefes Alan Klima Sistemi

Avustralyalı mimarlık ofisi BVN ve University of Technology Sydney (UTS), kurbağa derisi gibi "nefes alan" düşük karbonlu, 3D baskılı bir klima sistemi tasarladı.

Systems Reef 2 olarak adlandırılan buluş, BVN’nin standart bir klima sisteminden yüzde 90 daha az karbon içerdiğini söylediği hesaplamalı olarak optimize edilmiş tasarım, geri dönüştürülmüş plastik kullanılarak 3 boyutlu olarak basılmış.

Sistem aynı zamanda daha az çalışma enerjisi kullanıyor çünkü hava organik olarak şekillendirilmiş, kollara ayrılan boruların etrafından sıkışacak köşeleri olmadığı için daha kolay akıyor.

Systems Reef 2, BVN eş-CEO’su Ninotschka Titchkosky’nin 1900’lerin başındaki icadından bu yana pek değişmediğini ve “insan konforunu sağlamanın aksine büyük ölçüde üretim süreçleri için tasarlandığını” söylediği klimanın birçok eksikliğini gidermek için tasarlanmış.

Klima kanalları tipik olarak, BVN ve UTS ekibinin analizinin yüksek oranda karbon içerdiğini ve gerekenden çok daha fazla malzeme kullanıldığını gösterdiği çelik saclardan yapılıyor. Sistemler aynı zamanda yapısal olarak verimsiz olduklarından ve kurulumdan sonra değiştirilmeleri zor olduğundan enerji israfına da neden oluyorlar.

Systems Reef 2 ile temel bir fark, “hava için tasarlanmış” olması ve mevcut sistemlerdeki en önemli verimsizlik kaynaklarından biri olan dik açıları ortadan kaldırması.

Bu sistemlerin ortogonal tasarımları, sac konstrüksiyona uygun olmakla birlikte, havanın köşelerde sıkışmasına ve onu dışarı atmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duymasına neden oluyor. Titchkosky, “Fark ettiğimiz en şaşırtıcı şey, mevcut klima sistemlerinin temelde aerodinamik olmaması ve çoğu zaman hesaplamalı bir akışkan dinamiği modelleme sürecinden bile geçmemesi,” diyor.

Systems Reef 2 bunun yerine keskin köşeleri olmayan düzensiz, dallara ayrılan bir forma ve incelen bir şekle sahip, böylece soğuk havayı borunun en uzak noktalarından dışarı itmek için ekstra enerjiye ihtiyaç duyulmuyor.

Proje ekibi, düzeneğin altında oturan insanların konfor seviyesini artırmak için derilerinden nefes alan kurbağalardan ilham almış. System Reef 2, kanallar yerine, aşağıdaki boşluğa etkili bir şekilde soğuk hava buğulayan küçük gözeneklerle kaplı.

Etiketler

Bir yanıt yazın