Kurak İklimlere İçbükey Çatı

İran merkezli mimarlık ofisi BMDesign Studios’un okul projesi için tasarladığı içbükey çatı, kaseye benzeyen çift katmanlı bir sistemle yağmur suyunun biriktirilmesini sağlıyor.

İran gibi kurak bölgelerde yağmur suyunun toplanması için geliştirilen kase şeklindeki çatılar, ileriki yıllarda olası kuraklıkla baş edebilmek için tasarlanmış. Ortalama yağış miktarının oldukça düşük seviyelerde olduğu bölgede buharlaşma ise ters orantılı olarak oldukça fazla.

İçbükey çatı sistemi de seyrek düşen yağmur damlalarının buharlaşmasına olanak vermeden toplanmalarını amaçlıyor.

Kase benzeri toplayıcı elemanla tavan arasında oluşan gölgelik bölüm, yağmur damlalarının düştüğü yüzeyi görece serin tutarak suyun buharlaşmadan toplanmasına yardım ediyor.

Zeminin bir kot altında inşa edilen mahaller, rüzgar kulesinden alınan havanın mekanlar arasındaki rüzgar tüplerinde dolaşmasıyla, pasif enerjiyle havalandırılıyor.

Yapılan ölçümlere göre 923 metrekarelik yüz ölçümüne sahip bir çatıda 28 metreküplük su %60’lık verimlilikle toplanabiliyor. Devam etmekte olan araştırmaların bu oranı arttıracağı umuluyor.

Toplanan suyun yapının duvarları arasında depolanmasıyla, iç mekanlardaki sıcaklık değişimi de, suyun ısı tutma kapasitesi sayesinde, daha kontrol edilebilir oluyor. Böylece yapının karbon ayak izi de azalıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın