Kunstmuseum Basel’in Yeni Binası

Kunstmuseum Basel'in geçtiğimiz ilkbaharda açılan ek binası tarihi müzenin karşı köşesini tutuyor. Cephesinde benimsenen tavır ve masif kütlesinin geometrisi yapıya çevresinden bağımsız fakat bağırmayan bir dil veriyor.

Fotoğraflar: Derek Ki Wan Po

Basel merkezli firma Christ & Gantenbein tarafından tasarlanan müze ek binası, 1950 ile 1990 arası dönemin sanat üretimine odaklanıyor. Aynı caddedeki, henüz yenilenmiş 1936 tarihli ana bina, 7 yüzyıllık bir dönemi kapsayan 300.000 eserlik koleksiyon için küçük kalmaya başlayınca yeni bir ek bina inşa edilmesine karar verilmiş.

2.555 m²’lik ek bina şehrin kalbinde inşa edilmiş. Yoğun trafiğin olduğu meydana yerleşen bina, kuraldışı geometrisiyle dikkat çekiyor. Şekilsiz masif poligon çevresini hareketlendiriyor. İçeri doğru bükülmüş giriş yüzeyi meydanla yapının kesiştiği noktayı binanın giriş avlusuna dönüştürüyor. Kullanılan gri tuğla, arkaik görünümlü taş işçiliğine göndermede bulunuyor ve yapıya mimarlarının tabiriyle “antik bir kalıntının zamansız ve arkaik havasını veriyor”.

Binanın tepesindeki tuğlaların arasına yerleştirilen, LED’lerden oluşan bant, sergi programlarına dair metinlerin kaydığı bir yüzey olarak çalışıyor. Mimarların iart’la beraber geliştirdiği bant, ışık frizi olarak adlandırılıyor. Parlaklığı değişebilen, daha çok veya az okunur hale getirilebilen, tamamen binanın yüzey dokusuna karışabilen friz, cepheyi bir çeşit iletişim aracına dönüştürüyor.

Fotoğraf: Sefano Graziani

İki bodrum kat ve üç zemin üstü kattan oluşan toplam beş katlı yapıyı devasa bir merdiven dikeyde bağlıyor. İç yüzeylerin hareketli olmadığı ek binada sergi mekânlarını taşıyıcı duvarlar bölüyor ve az sayıda açıklık şehrin görüntüsünü çerçeveliyor. Mekanın içinde tamamen yapay ışıklandırma kullanılıyor. Binanın bir diğer özelliği ise bir alt geçitle tarihi ana binayla bağlanıyor olması.

Light Frieze – New Building of the Kunstmuseum Basel from iart on Vimeo.

Etiketler

Bir yanıt yazın