Kumkapı’ya Cami Geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarihi yarımadadaki Kumkapı Balık Hali’nin yeni projesine cami de ekledi.

Eski İstanbul’un kalbi tarihi yarımadadaki Kumkapı Balık Hali’yle ilgili projenin ayrıntıları belli oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan Yenileme Uygulama Projesi’nde çok çarpıcı bir ayrıntı yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı soruşturma raporuna yansıyan ifadeye göre, “Kumkapı Balık Hali’nin olduğu alana ihtiyaca cevap verecek yeni bir caminin yapılması” öneriliyor. Kumkapı Balık Hali’ne ibadethane yapılması, alanı, AKP’nin alkole karşı başlattığı ‘kırmızı bölgeye’ sokacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın CHP’li Fazıl Uğur Soylu’nun şikâyetiyle başlattığı bir soruşturma Kumkapı Balık Hali’yle ilgili çarpıcı bilgileri ortaya koydu. Bakanlık, Soylu’nun Kumkapı Balık Hali’yle ilgili mahkeme kararını uygulamadıkları gerekçesiyle şikâyet ettiği İstanbul II Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri hakkında soruşturma izni vermedi. Bakanlığın soruşturma raporunda 1. derece koruma bölgesinde yer alan ve Avrasya Tüneli geçiş güzergâhı üzerinde olduğu gerekçesiyle yıkılan Kumkapı Balık Hali’nin yapılaşma bilgileri yer aldı.

Balık Hali’nde neler var?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi belgesine yansıyan İBB’nin ‘Yenileme Avam Projesi’ne göre Kumkapı Balık Hali’nin imar planı şöyle:

– Çarşı üniteleri olarak 5 lokanta, 18 balık satış dükkânı, 3 balık-ekmek, 2 büfe, 2 manav ve 1 çay ocağı.

– İhtiyaca cevap verilecek yeni bir cami.

– Otoparklar.

Marina var mı yok mu?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi belgesinde Kumkapı Balıkçı Hali’yle ilgili çarpıcı bir ayrıntı var. Belgede projenin ‘söz konusu balıkçı halinin marina olarak düzenlenmesini içermediği’ bilgisi yer alıyor. Bugüne kadar mahkeme kayıtlarına bile ‘marina’ diye geçen bölgeyle ilgili önemli bir çelişki ortaya çıkıyor. Bu tabloyu Fatih Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu gazetemize şöyle değerlendirdi: “Kumkapı Balıkçı Barınağı’na marina yapılmayacağı beyanının uygulamayla çelişkili olduğu açıkça görülmektedir. Projede denizde yapılacak marinadan bahsedilmemektedir. Peki, denizde, büyük bir tekne barındırma hacmi olan tekne barınağı ne amaçla kullanılacaktır. Bu konunun takipçisiyim. Tarihi Yarımada’nın gelecek nesillere tarihin yok edilmeden devredilmesi için mücadelem devam edecek…”

Etiketler

Bir yanıt yazın