Kuma Saklı Otopark

Royal Institute of Dutch Architects (BNA) tarafından verilen Hollanda'nın en iyi binası ödülünü bu sene bir yeraltı otoparkı projesi kazandı.

Hollanda’nın yıldız isimlerinin işlerinin de bulunduğu 125 projeyi geride bırakan yeraltı otoparkı Hollanda’nın Katwijk isimli küçük bir sahil kasabasında yer alıyor.

Zwarts & Jansma Architects, Royal HaskoningDHV ve OKRA Landscape Architects’in ortak çalışması olan projeyi sadece bir otopark olarak tanımlamak yetersiz. Ödülün jürisinin “neredeyse kusursuz” olarak tanımladığı, 5.000 kişinin geçer oy verdiği projeyi diğerlerinden farklı kılan ne?

500 metre uzunluğundaki yaklaşık 670 araçlık yeraltı otopark projesinin çevreye duyarlı, kendini gizleyen ve yaratıcı yaklaşımı jüri üyelerinin takdiri ile karşılaşmış. Bu yaklaşımı da projenin diğerleri arasından sıyrılmasını sağlamış.

Pek çoğumuzun bildiği gibi Hollanda, küresel ısınma sonucu deniz seviyesinin yükselmesinden en çok etkilenen ülkelerden birisi. Günümüzde ülke nüfusunun %47’si deniz seviyesinde yaşarken, yüzyılın sonunda bu alanların da deniz seviyesinin altında kalacağı söyleniyor. Katwijk de en fazla risk altındaki alanlardan birisi.

Kasabanın başlattığı 70 milyon Euro’luk taşkından koruma programının ismi “Katwijk sahil çalışması”.

Çalışma kapsamında, kasabayı taşkından korumak için sahile yüksek, taştan sağlam bir hendek yapılmış. Daha sonra 3 milyon metreküplük kuma şekil verilerek, hendeğin üzerinde yeni bir peyzaj oluşturulmuş. Proje kapsamında yer alan peyzaj ekibi kuma erozyonu önleyici bitkiler dikmişler.

Ortaya, doğal kumul peyzajının altına gizlenmiş bir proje çıkmış.

Proje aynı zamanda Avrupa Kentsel Kamusal Mekan Ödülleri 2016’nın finalistlerinden birisi.

Etiketler

Bir yanıt yazın