Kültür ve Şarapçılık Arasında Köprü Kuran Bir Şaraphane

Chybik + Kristof Architects tarafından Çek Cumhuriyeti'nde ülkenin en büyük şarap üreticilerinden biri için tasarlanan şaraphane aynı zamanda bir kültür ve topluluk merkezi olarak da hayata geçirilmiş.

Mimarlık ofisi, Çek Cumhuriyeti’nin tarihi şarap üretim bölgesi olan Moravya’ya Lahofer Şaraphanesi için yeni bir bina tasarladı.

2003 yılında kurulan ve 430 hektarlık bir alana yayılan şaraphane, Çek Cumhuriyeti’nin en büyük şarap üreticilerinden birine ait. Adını ünlü bir oyma sanatçı olan Jan Lahofer’den almış olan işletme, yerel şarap geleneklerini çağdaş şarap yapım süreçleriyle birleştiriyor. 2010 yılında Ondřej Chybík ve Michal Krištof tarafından kurulan Chybik + Kristof Architects, Lahofer Şaraphanesi projesinde topografyaya ve yerel kültüre uygun bir tasarım seçmiş.

Bölgenin geleneksel şarap mahzenlerini andıran bina, bir dizi tonozlu kirişe sahip. Şekil ve görünüm olarak geleneksel bir çizgiye sahip olan proje kullanılan malzemeler açısından tamamen çağdaş bir şekilde tasarlanmış. Altındaki tonozlu şaraphaneyi örten dalgalı çatı, eğimli bir açık hava amfitiyatro ve kültür mekanı olaral işlev kazanmış.

Aşağıda, her biri farklı bir kullanıma sahip üç ayrı alan yaratılmış. Geniş bir manzaraya hakim olan tasarım, tamamen dalgalı bir çatı altında birbirine bağlanan bir ziyaretçi merkezi, tadım odası, ofisler ve üretim tesislerini içeriyor.

Lahofer Şaraphanesi’nin işlevini bir üretim alanından yerel kültüre katkı sağlayan bir yapı haline getiren bu tasarım sayesinde bina, yerel üzüm hasadı kutlamaları ve tiyatro gösterileri de dahil olmak üzere pek çok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın