Kültür, Sürdürülebilir İnovasyonun Bir Araya Geldiği Bir Durak: K.Wah G72

UNStudio, K.Wah Group ile sürdürülebilirlik ve kültürün hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin günlük yaşamlarında önemli bir rol oynadığı insan merkezli bir mekan yaratmak üzere iş birliğine gitti. Nanjing K.Wah G72'nin Çin kentindeki en geniş karma kullanımlı projelerden biri olması bekleniyor.

UNStudio’nun önerdiği tasarım konsepti, Nanjing’e yeni bir canlılık getirmesini; kültür, finans ve inovasyon merkezi olarak katkıda bulunması beklenen dinamik bir sahil topluluğunu, düşük yoğunluklu ve yemyeşil bir çalışma ve yaşam ortamını öngörüyor.

Nanjing K.Wah G72 karma kullanımlı proje, yaşam tarzı, yenilik ve çalışmanın bir araya getirildiği tek durak noktası olarak hizmet verecek. Nanjing’de, ülke genelinde ve ötesinde yeni bütünleşik kentsel gelişmeler için bir referans noktası olmayı hedefliyor.”
Ben van Berkel

Kentsel Planlamaya Yanıt Vermek
Yeni K.Wah G72 karma kullanım projesi, Hexi New District’teki kentsel merkez ve ekonomik kalkınma eksenleri boyunca yer alıyor ve kuzeybatıdaki metro demiryolu aktarmasına ve güneydeki sahile bağlanıyor. Alan, merkezdeki nehir ve planlanmış olan yol ile yerel halk ve ziyaretçiler için dinamik bir topluluk oluşturacak şekilde 4 parçaya ayrılmış.

Çok katlı ofis kuleleri, ticari ve kültürel işlevli mekanlar, apartman binası, bir genel merkez kulesi ve lüks bir otelden oluşan kompleks, her iki tarafındaki merkezi sahil alanından yükselen bir kentsel siluet oluşturuyor. K.Wah G72’nin tüm tasarımı boyunca uzanan yeşil koridor, toplumu ve doğayı çok boyutlu bir şekilde bir araya getirerek şehrin refahına katkıda bulunuyor. Sosyalleşmeyi, etkinlikleri ve yaratıcılığı teşvik eden bu yeşil kamusal alanlar, bina kullanıcılarının, ziyaretçilerin ve yaratıcı profesyonellerin yeni yaşam biçimlerini deneyimlemelerini sağlarken, aynı zamanda hızlı tempolu bir yaşam için sakin bir sığınak oluşturuyor.

Kıyı topluluğu

UNStudio’nun K.Wah G72 karma kullanımlı proje önerisinin özünde bir “yaşam tarzı sahil topluluğu” yaratmak yer alıyor. Nanjing Şehri’nin Qinhuai Nehri kıyısında tarihsel olarak yaşamış olan topluluklar tasarıma ilham vermiş. Bu merkezi su yolu boyunca yer alan kaynaklardan tam olarak yararlanarak, nehir kıyısındaki düşük yoğunluklu platformlar ve yeşil teraslar, bu kültürel ve kentsel mirası devam ettiren bir sahil topluluğu yaratıyor.

“UNStudio’nun vizyonu, Nanjing’in iddialı kentsel gelişim hedeflerine katkıda bulunacak, geleceğe yönelik, çok amaçlı bir topluluk oluşturmak olarak belirlendi. Tasarım, bina ölçeği ile insan ölçeği arasında bir sinerji yaratmayı, sakinler, ziyaretçiler ve yaratıcı profesyoneller için sağlıklı ve keyifli bir çalışma, alışveriş ve yaşam ortamı sunmayı amaçlıyor. Proje, toplum ve şehir için yeni bir kimlik yönünden bu tarihi konuma çeşitlendirilmiş bir değer getirecektir.”
UNStudio ortağı Hannes Pfau

Kültürel süreklilik

Bu sahil topluluğu aynı zamanda Nanjing ve çevresindeki bölgeleri heyecan verici bir kültürel mekan olarak öne çıkarıyor. Altı Çin köklü ailesinin eski başkenti olan Nanjing, zengin bir kültürel tarihe sahip. UNStudio’nun K.Wah G72 projesine yönelik tasarım stratejisi, bu tarihi benimsiyor ve kentin çağdaş sanatı içselleştirmesine olanak sağlıyor. Böylece, UCCA Çağdaş Sanat Merkezi tanıtılacak ve topluluk içinde sanat için temel kamusal alanı oluşturulacak ve Nanjing’in kültür ve sanatını dünya sahnesinde sergilemek için yeni bir mekan sağlanacak.

Sanat Merkezi’nin aerodinamik ve ritmik tasarımı, topluluk içinde birliktelik duygusunu destekliyor ve daha yaratıcı bir atmosferi teşvik ediyor. Gelecekte, sanat mekanı çeşitli uluslararası kültürel ve sanatsal etkinliklere, sergilere ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapacak ve hem ziyaretçiler hem de halk için kamusal ve yarı özel programları yenilikçi bir şekilde iç içe geçiren yeni, iddialı bir kültürel mekan yaratacak.

Sürdürülebilirlik

K.Wah G72 proje önerisi, Çin’de sürdürülebilirlik ve geleceğe dönük tasarım konusunda bir dönüm noktası olmayı hedefliyor. Tasarımın merkezinde refahın yanı sıra sürdürülebilirliği, kamu refahını ve farklı parçaların uyarlanabilir doğasını geliştirmek için teknolojinin dahil edilmesi yer alıyor. UNStudio’nun tasarım stratejisi en başından itibaren binanın enerji ihtiyacını azaltmak için doğal havalandırma, HVAC sistemi, çatı ya da cephede bulunacak fotovoltaik güneş panelleri gibi aktif enerji tasarrufu teknolojilerini benimsiyor. Ofis kulelerinde prefabrik bileşenlerin yanı sıra modüler bir destek yapısı da kullanılıyor.

Tüm binaların çatılarına kurulan ve UCCA Çağdaş Sanat Merkezi’nin dış cephesine de uygulanacak olan Building Integrated Photovoltaic (BIPV) çözümleri binaların günlük enerji talebini karşılamayı ve işletme ve bakım maliyetlerini daha da azaltmayı hedefliyor.

Merkezdeki nehre yakınlığıyla, daha sağlıklı bir ekosistem oluşturmak amacıyla yağmur suyu toplama ve sulamayı sağlamak için bir yağmur suyu yönetim sistemi de öneriliyor.

G72 projesinin sürdürülebilir tasarımı da düşük karbonlu bir çevre elde etmeye odaklanıyor. Yeraltı toplu taşıma sistemiyle doğrudan bağlantı da dahil olmak üzere çok katmanlı bir ulaşım ağı öneriliyor. Bu, sadece ziyaretçilere kolaylık sağlamakla kalmayıp aynı zamanda toplu taşıma kullanımını teşvik ediyor ve bölgesel erişilebilirliği artırıyor. Aynı zamanda, ayrı sahil patikaları ve yaya köprüleri getirilerek, site genelinde yürünebilirlik teşvik ediliyor. Bu nedenle, K.Wah G72’nin tasarımının yalnızca TOD’u geliştirme ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda Çin’in 2060 yılına kadar karbon-nötr olma hedeflerinin bir parçası olarak karma kullanım tipolojileri için bir örnek oluşturacağı düşünülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın