Kültür Merkezine Caz Etkisi: Plassen Kültür Merkezi

Norveç'in Molde kentinin sadece 25.000 nüfusu var ama her Temmuz en büyük caz starları ve 100.000 caz seyircisi şehrin dünyaca ünlü caz festivali için şehre akın ediyor.

3XN mimarlık ekibi tarafından yapılan Plassen Kültür Merkezi’nin toplamda 5.800 metrekarelik programı tiyatro, konser salonu, kafe, galeri, kütüphane ve sergi mekanlarından meydana geliyor. Molde Kulturbyg AB’nin işveren olduğu projenin uygulama sürecine 2009 yılında başlandı ve 2012 Temmuz ayında açılışı yapıldı. 187 milyon Norveç Kronu’na mal olan projenin iç mimarisi 3XN, peyzaj düzenlemesi Molde Belediyesi tarafından gerçekleştirildi.

3XN ekibinin, kentin yeni kültür merkezini tasarlarken karşılaştığı zorluklardan biri, her iki ölçekte kültürel yaşam için sağlam ve esnek bir sistem meydana getirmekti.

Yarışma koordinatörü ve 3XN’in ortağı Jan Ammundsen projeyle ilgili olarak “Binanın hem içinde, hem üstünde, hem de etrafında kutlama için alanlar olmalı. Plassen, yıl boyunca mutlu insanlar tarafından dolup taşarken bu fonksiyonu karşılayabilecek alanları da sunmalı, yıllar sonra bile…” diyor. Ayrıca bu proje, Danimarka mimarlık pratiği kapsamında en son tamamlanan proje.


Plassen Kültür Merkezi, şehir merkezindeki konumuyla, dağ ve haliç manzarasıyla, tanımlı bir toplanma noktası. 3XN optimal metrekare kullanarak, konser, festival veya tiyatro amacıyla 100.000 insan geldiğinde bile işleyebilecek bir bina tasarladı.


Bütün yüzeylerin ve mekanların birden farklı fonksiyona sahip olması, bu anlamda mimari bir çözüm sunuyor. Binanın çatısıyla birlikte, hemen yanındaki merdiven bütünsel olarak birkaç bin seyirciyi ağırlayacak, üç açık hava amfitiyatro meydana getiriyor. Çatı katında yer alan, dış mekan oturma alanıyla birlikte kafe, farklı manzara açıları sunan rekreasyon alanları ve sergileme mekanları gün boyu ziyaretçilere açık. Binaya bitişik tasarlanmış merdiven, şehrin alt ve üst kotları arasında bir bağlantı izlenimi veriyor.


Dış cephenin bütününde kullanılan parlak granit taş, binayı tek renkli parlak bir yapı olarak gösteriyor ve bu ifade akşamları binanın içinden gelen kırmızı ışıkla kontrast oluşturarak daha çok anlam kazanıyor. Kırmızı ışığın geldiği konser salonunun çevresinde kütüphane, sergi mekanı ve performans alanları mevcut. İçerdeki sıcak renk düzeniyle uyumlu ahşap zemin kaplama ve doğal ışık yansımaları sıcak ve samimi bir iç mekan ortaya çıkarmakla birlikte birçok girişi olan binayı daha davetkar yapıyor.


Caz festivali yöneticisi Jan Ole Otnæs “Bu bina birçok zorluğa çözüm bulmuş ve bize uzun zamandır özlediğimiz bir şeyler veriyor.” diyor. “Öncelikle bina, hem konser salonları anlamında hem de haliç, şehir ve dağ manzaralı dış mekan performans mekanları anlamında izleyicilere ve sanatçılara gerçek bir deneyim yaşatıyor. Ayrıca bina, Molde için şehrin iki sınırını birbirine bağlayan sosyal bir merkez yaratıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın