Kullanım Dışı Tramvay Yolunun Kent Parkına Dönüşümü

Kar amacı gütmeyen bir kültür derneği olan Torino Stratosferica, faaliyet dışı kalmış bir tramvay şeridini, sosyal mesafeli aktivitelere uygun bir parka dönüştürdü.

Tramvay hattının kapanmasından bu yana, Torino’daki Corso Gabetti ve Ponte Regina Margherita’nın merkezindeki 800 metre uzunluğundaki şerit terk edilmiş durumda. Kar amacı gütmeyen kültür derneği Torino Stratosferica, İtalya’daki şiddetli salgının etkileri devam ederken bu atıl bölgeyi kent yaşamına kazandırmak ve insanlara yeni bir açık alan sağlamak için, ağaçlarla çevrili tramvay şeridini, sosyal mesafeli aktiviteler için uygun bir ortam sağlayan Precollinear Park’a dönüştürdü.

Adını bulunduğu semt Precollina’dan alan park sadece rekreasyon alanı olarak değil, aynı zamanda açık hava etkinlik alanı, derslik ve sergi alanı olarak da büyük başarı elde etmesinin ardından kalıcı bir cazibe merkezi haline geldi. Demiryolu hattı 1980’lerde inşa edildi, fakat şehir araçlarının daha uzun üst modellere geçirilmesinden sonra teknik altyapı uyumsuzluğundan ötürü hat kapatıldı.

Haziran 2020’de açılışı yapılan park, eğimli araziyi vurgulayan ve etkinlikler için kurulmuş küçük bir platforma açılan zikzak bir yolun yanı sıra ahşap koltuklar, parlak sarı palet banklar ve çiçek saksılarıyla donatıldı. Precollinear Park Bridge‘de danışma, bar ve depolama alanı olarak hizmet veren sarı bir konteyner kuruldu.

700’den fazla kent sakini projenin gelişim sürecine katıldı ve düzenlenen toplantılarda görüşlerini paylaştı. Kitle fonu kampanyaları yoluyla proje için 2.500 Euro’nun üzerinde para toplandı. Proje daha uzun soluklu bir çalışma olarak Torino’da varlığını sürdüreceği için, ek tasarım uygulamalarının yanı sıra birkaç sergi ve atölye alanın da parka eklenmesi planlanıyor.

Proje, insanların mutluluğuna ve refahına öncelik veren kamusal alanlar yaratma niyetiyle bölge halkının değerlerine, ihtiyaçlarına ve potansiyeline odaklanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın