Kullanılmış Olanı Yeniden Kullanmak: “The Silo”

Kopenhag'ın son zamanlarda dönüşüm sürecine giren endüstriyel liman bölgesi Nordhavn’daki eski bir tahıl deposu, COBE’nin “kullanılmış olanı yeniden kullanmak” yaklaşımı ile bir konut birimi ve kamusal mekana dönüştürüldü.

17 katlı eski tahıl deposunun cepheleri galvanizli çelik ile yenilenerek, yapıya modern bir görünüm kazandırıldı ve Nordhavn için bir kentsel odak noktası yaratılmış oldu. Yapının zemin katında çözümlenen kamusal mekanlar ve en üst katındaki restoran ile dışarıdan ziyaretçilere açık bir alan yaratıldı.


Fotoğraflar: Rasmus Hjortshøj

Dış cephenin aksine, iç mekana mümkün oldukça az müdahale edildi ve iç mekan özgünlüğünün korunması için çalışıldı. Tahılın depolama ve işlenmesi aşamalarındaki fonksiyonel farklılıklardan ötürü meydana gelen silo içindeki mekânsal çeşitlilik, konut birimlerine yansıtıldı.

Bu sayede 38 farklı apartman dairesinin oluşturulduğu yapıda, tek ve çok katlı dairelerin büyüklükleri 106 metrekareden 400 metrekareye kadar çeşitlilik gösterirken, bazı katlarda da kat yüksekliği 7 metreyi buluyor.

10 Mayıs 2017’de T Buluşmaları kapsamında İstanbul’a gelen Dan Stubbergaard, sunumunda “Mevcutta olan şey dönüştürülerek, yeni bir değer oluşturulabilir mi?’ sorusundan hareket ederek The Silo projesini oluşturduklarını ifade etmişti.

Etiketler

Bir cevap yazın