Kübik Ev: Villa Bôrik

Kübik Ev: Villa Bôrik

PLURAL tarafından tasarlanan Villa Bôrik, Slovakya’nın Žilina kentinde yer alıyor.

Villanın çevresinde, düzenli aralıklarla bir araya gelmiş müstakil evler bulunuyor. Müstakil evlerin bahçeli parselleri ve devamlı bir düzen oluşturuyor.

PLURAL tarafından tasarlanan müstakil ev, bu tipik aralıklı gelişime saygı duyuyor ve orijinal evin yerinde bulunuyor. Aynı zamanda tasarımcı programının yaklaşık üçte birini bir yeraltına saklayarak çevredeki binalarla hacimsel olarak uyum sağlamış.

Evin kendisi, iki yer üstü ve bir yeraltı katı olmak üzere üç kattan oluşuyor ve her kat biçimsel olarak farklı bir mekansal organizasyonu temsil ediyor. Evin üç katını da birbirine bağlayan karakteristik spiral merdiven, evin orta bölümünün kare kat planının dışında yer alıyor ve bu da her katta alanın serbestçe kullanılmasına olanak tanıyor.

Villanın temel kübik hacmini tamamlayan diğer özel unsurları, sokak ile iç mekan arasında bir filtre oluşturan batı “servis” cephesi ve kuzey tarafındaki evin girişini tanımlayan üçgen çatı.

Zemin kat, açık plan düzeninde, mobilya elemanlarının serbestçe dağıtıldığı kesintisiz bir alan olarak tasarlanmış. Yapı, parselin doğu-batı yöneliminin potansiyelini tam olarak kullanıyor ve tüm katı bu iki yönden aydınlatarak gün boyunca farklı ışık atmosferleri yakalıyor. Açık plan, zemin kat kullanımında farklı konfigürasyonlara izin veriyor. Bu durumda batıdaki ek “servis” cephesi, kapalı ön bahçe ve depolama alanı biçiminde sokağa karşı bir mahremiyet filtresi işlevini görüyor.

İkinci kat, köşelerde odalar ve aralarında iki bitişik odadan erişilebilen banyoların bulunduğu bir düzenle katı bir şekilde bölünmüş. Her odaya giriş sağlayan merkezi servis alanı bir ışıklık ile aydınlatılıyor. Bu kattaki batı “servis” cephesi, batıya yönelen odaları birbirine bağlıyor, odalar ve sokak arasında bir mahremiyet filtresi sağlıyor ve güney kısımda da doğu sabah ışığına izin veriyor.

Bodrum katı, evin güneyinde bulunan zemin seviyesinin altındaki avludan aydınlatılıyor ve çok amaçlı stüdyo alanı, sauna ve teknik oda içeriyor. Doğrudan dışarıdan, bahçedeki dış merdivenlerle bağımsız olarak erişilebiliyor.

Binanın taşıyıcı sistemi, monolitik güçlendirilmiş betonarmeden oluşuyor. Güney ve kuzeydeki karşılıklı iki çevre duvarı ikinci katı, tavanları ve bölmeleri tek ve sürekli bir kiriş destekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın