“Kubbelerden Karakterlere”

MSGSÜ Grafik Tasarım Bölümü'nden mezun olan Sena Nur Durmuş “Kubbelerden Karakterlere” isimli diploma projesinde, Mimar Sinan’ın geliştirdiği kubbe yapı şemalarından faydalanarak oluşturduğu grid sistemleriyle Esagono, Apsis, Midad ve Maestro olmak üzere 4 display yazı karakteri ve 1440 glyps tasarladı.

Sena Nur Durmuş, “Kubbelerden Karakterlere” isimli projesini şu şekilde anlatıyor:

“Kubbelerden Karakterlere projesinde, Mimar Sinan’ın geliştirdiği kubbe yapı şemalarından faydalanarak oluşturulan grid sistemleriyle display yazı karakterleri tasarlanması amaçlanmıştır.

Osmanlı’da Kanuni Sultan Süleyman dönemi baş mimarı olan Mimar Sinan kelimenin tam anlamıyla bir kubbe mimarıdır. O dönemin en gerçekçi ve sembolik örtüsü olan kubbe, Mimar Sinan’ın elinde çeşitlemelerle ortaya çıkan bir senfoniye dönüştürmüştür. Yapılarına bir tarih şeridi üzerine konularak bakılırsa kubbeli yapı şemasını nasıl geliştirdiği çok iyi anlaşılır.

Yazı karakterleri tasarlanma aşamasında, Mimar Sinan’ın şemalarına bağlı kalınarak, şemayı destekleyici ve yazı karakterlerini oluşturmada yardımcı olacak çizgiler eklenerek tasarlanan gridlerden ortaya çıkmıştır.

Proje kapsamında Esagono, Apsis, Midad ve Maestria olmak üzere 4 yazı karakteri ve 1440 glyphs tasarlanmıştır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın