Küresel Sokak Tasarımı Rehberi

National Association of City Transportation Officials (Ulusal Kent Ulaşımı Yetkilileri Birliği) bünyesindeki Global Designing Cities Initiative (Küresel Kentleri Tasarlama Girişimi) tarafından hazırlanan Küresel Sokak Tasarımı Rehberi Türkçe olarak yayımlandı. İlk olarak 2016 yılında Bloomberg Philanthropies desteğiyle Island Press tarafından yayımlanan rehberin Türkçe çevirisi Marmara Belediyeler Birliği öncülüğünde gerçekleşti.

Küresel Sokak Tasarımı Rehberi 42 ülkede yer alan 72 şehirden uzmanın katkısıyla bir araya getirildi. Rehber, uluslararası uygulama örnekleri ve teknik detaylar aracılığıyla yayaları, bisikletlileri ve toplu taşımayı önceliklendiren sokak tasarımlarını teşvik etmektedir.

Bu rehberi Türkçe’ye kazandıran Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “Sağlıklı, sürdürülebilir ve canlı sokaklara erişmek için sokak tasarımını yeniden düşünmek ve birlikte harekete geçmek gerekiyor. Küresel Sokak Tasarımı Rehberi, dünyanın dört bir yanından sunduğu örneklerle uygulamaya yönelik ilham veriyor ve birbirimizden öğrenmenin değerini bir kez daha hatırlatıyor. Yerel yönetimler için yaşam kalitesini artırmaya yönelik yol gösterici bir kaynak…” dedi.

Rehberin kentler için öneminden bahseden GDCI direktörü Skye Duncan ise “Sokaklar şehirlerimizde yer alan henüz işlenmemiş en büyük kaynaklardandır ve sokakları daha çok insana ve işleve hizmet edecek şekilde bugün yeniden tasarlamaya başlayabiliriz. Değişim şehirler için yüzleşmesi zor bir şey olabilir ancak bu rehberde yer alan uygulamalar ve pratik stratejiler ışığında yaratacağımız dayanıklı ve sürdürülebilir sokaklar sayesinde kentlerde yaşayan herkesin sağlığını, güvenliğini ve hayat kalitesini adil bir şekilde iyileştirebiliriz” dedi.

Rehber, yayımlandığı günden itibaren 56 şehir, 48 kurum, iki bölgesel yönetim ve bir ülke tarafından desteklendi ve web sitesi üzerinden 32,000’den fazla kez indirildi. Rehberin desteklenmesi, karışık bürokratik sistemler içerisinde şehirlere ve kurumlara bir “izin kağıdı” sağlayarak, kentsel alanlarda yer alan sokakların nasıl tasarlanması gerektiğine dair yaklaşımlarını değiştirmelerine fırsat sunuyor. Bu sayede ulaşım, planlama, afetle mücadele, çevresel etki, kamusal mekan gibi konuları tartışmaya açarak Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında da yer alan “şehirleri ve insan yerleşimlerini kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılmak” maddesini de gündemde tutuyor.

Bloomberg Küresel Yol Güvenliği Girişimi (Bloomberg Global Road Safety Initiative) desteğiyle bir araya getirilen rehber aynı zamanda İspanyolca, Portekizce, İtalyanca ve Mandarin olarak da erişime açık.

Küresel Sokak Tasarımı Rehberi’nin Türkçe çevirisine buradan ücretsiz erişilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın