Kravatınızı takın, çılgınca eğlenin

Başkent tarihinin anılarla dolu parçası Gar Gazinosu, restorasyonu tamamlandıktan sonra önümüzdeki haftalarda yeniden açılıyor. Gazino, erken cumhuriyet döneminin en önemli yapılardan biri olarak biliniyor.

Tarihi Gar Gazinosu restorasyon çalışmalarının tamamlamasının ardından önümüzdeki günlerde Ankaralılara tekrar ‘merhaba’ demeye hazırlanıyor. 1937 yılında Mimar Şekip Sabri tarafından Ankara Palas ve TBMM arasında kullanılmak üzere projelendirilen ve o dönemde Ankara’nın sosyal yaşamını hareketlendirmek için Atatürk’ün yaptırılmasına ön ayak olduğu Gar Gazinosu; erken cumhuriyet döneminin en önemli yapılardan biri olarak biliniyor. Gazino; uzun yıllar Ankara’nın en seçkin eğlence mekanlarından biri olarak hizmet verdi ancak zamanla değişen Ankara’da bu önemini kaybederek kapanmak zorunda kaldı. Cumhuriyetin ilk yıllarında tek ulaşım yolu olan trenle Ankara’yı ziyaret eden yabancı konuklar ve heyetler; genelde Ankara Palas’ta konaklıyor, resmî görüşmelerini ise TBMM’de yapıyorlardı. Akşam da eğlenmek için çeşitli sanatçıların da sahne aldığı bu gazinoya gidiyorlardı.

Zeki Müren ve diğerleri

Ankara’nın elit ve canlı işletmelerinden sayılan Gazino’da; yerli yabancı pek çok ünlü sanatçı sahne aldı. Bu isimlerden ilk akla gelen ise Zeki Müren… Ortadoğu turnesine çıkan Fransız şöhretleri, dünyaca ünlü birçok revü grubunu da Ankaralılarla buluşturan Gar Gazinosu kapandıktan sonra bir süre THY Terminali olarak da kullanıldı. Türk Hava Yolları’nın binadan ayrılmasından sonra uzun süre boş kaldı ve bakımsızlıktan yer yer çürümeye başladı. TCDD yönetiminin 2010 yılındaki girişimiyle gazino binasında proje ve keşif çalışmaları başlatıldı.

Gazino sahne alıyor

Tescilli kültür varlığı olan gazinonun bakım ve onarım çalışmaları 156. Yıl kutlamalarına yetiştirilmek istendiyse de, restorasyon hâlâ devam ediyor. Bina içindeki çalışmalar ve bahçe düzenlemesi devam ederken, binanın önümüzdeki haftalarda hazır olması bekleniyor. Gazino binasının bodrum katı hizmet için zemin katı ise çok amaçlı kullanım için tasarlandı. Binanın en üst katı ise restoran olarak hizmete girecek. Sergi, tiyatro ve organizasyonlarda kullanılabilecek zemin katın, çeşitli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapması bekleniyor. Yine çeşitli sanatçıların canlı performanslarına gerektiğinde yer verilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın