Köyün Tarihini Yansıtan Bir Yerleştirme

“Aynalanmış Görüntü” isimli strüktür Longxi Nehri’nin kuzey yakasına, eski Longli Köyü'nün dışına inşa edilmiş bir yerleştirme.

Mimari yerleştirmenin hikayesi 300 yıl önce, Ming Hanedanı’ndan getirilerek bölgeye yerleştirilen bir grup insanla başlıyor. Ming Hanedanı’ndan gelenlerin bölgeye yerleştirilme nedeni Kuzeydoğu Qian Bölgesi’nde yaşayan insanların isyanı üzerinde bir çeşit baskı kurmaktı.

Yerleştirilen halk ilerleyen yüzyıllarda, evlerini Hui stilinde inşa etmeye, köylerini Nanjing’in düzenine göre planlamaya devam ettiler. Böylece Longli Köyü, Yangtze Nehri bölgesinin mimari nostaljisini taşıyan, kendisini çevreleyen Miao ve Dong etnik formlarından farklı bir karakter elde etti.

Yıllar geçtikçe, eskiden sadece kendi aralarında evlilik yapan Longli halkı, yerel Mao ve Dong halklarından kişilerle de evlenmeye başladı. Böylece ayrılık son buldu ve Longli daha olağan bir yerleşim halini aldı.

Mimar Li Hao, strüktürü tasarlarken, Longli halkı ile yerel halk arasındaki izolasyonu ve gerilimi ifade etti; sonuç olarak da Longli’nin “aynalanmış görüntüsü”nü ortaya çıkardı.

Nehrin diğer tarafında kalan strüktürün bir cephesi tek taraflı ayna ile kaplı. Bu cephe kasabanın görüntüsünü yansıtıyor. Strüktür kasabanın dışında kalıyor. Longli birçok insana barınak olurken, strüktürü ancak bir kişi kullanabiliyor. Köy, günlük yaşamın sürdürüldüğü ortamı sağlıyor; strüktür ise tekil deneyimleri besliyor. Longli’de yaşarken bir grubun parçası olan insanlar strüktüre geldiklerinde birey olarak var oluyorlar.

Strüktür kasabaya yerel halkın her gün geçtiği taş bir köprü ile bağlanıyor. Yapı, insan yapımı eski köyden doğal peyzaja geçiş noktasında oturuyor. İki katlı strüktürün ilk katı oturmak ve belki biraz dinlenmek, ikinci katı ise yukarıdan etrafı seyretmek için tasarlanmış. Mimar kuzey ve güney cephede tamamen farklı malzemeler kullanmış. Yapının kuzey cephesi bambu ile kaplı, güney cephesinde ise yansıtıcı bir yüzey ve yüzeye takılı duran bir yarım piramit var. Cephedeki piramidin görüntüsü aynadaki yansımasıyla tamamlanarak görsel bir illüzyon yaratıyor. Strüktür Longli köyünün dışına yerleşmiş gibi görünse bile ilhamını köyün birbiriyle bağlantılı imgelerinden alıyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın