Köylüler, Kandıra’nın 18 Köyünü Su Altında Bırakacak Barajın ÇED Toplantısını Yaptırmadı

İstanbul'a içme suyu sağlamak amacıyla, Kocaeli'nin Kandıra İlçesi sınırları içinde 18 köye ait araziyi kapsayan alanda yaptırılması planlanan ve köylülerin uzun süredir karşı çıktığı Sungurlu Barajı ÇED toplantısı yapılamadı.

İstanbul’a içme suyu sağlamak amacıyla, Kocaeli’nin Kandıra İlçesi sınırları içinde 18 köye ait araziyi kapsayan alanda yaptırılması planlanan ve köylülerin uzun süredir karşı çıktığı Sungurlu Barajı ÇED toplantısı, köylülerin İSKİ’den gelen görevlileri protesto etmeleri nedeniyle yapılamadı.

İlk kez 1954 yılında yapımı gündeme getirilen Sungurlu Barajı için İSKİ İstanbul ‘un su sıkıntısının artması nedeniyle düğmeye bastı. Daha önce barajı inşa edileceği alan üzerinde kalan Kandıra’nın Akçaova ve Teksen Köyleri İSKİ’nin koruma bölgesi ilan edildi. 2005 yılında da bu köylere imar yasağı getirildi. Daha sonra yapılan planlamalar ile Akçaova ve Teksen köyleri ile birlikte Sungurlu Barajı’nın yapılmasıyla su altında kalacağı belirtilen Akıncı, Avdan, Ağaçağıl, Deliveli, Çalyer, Nasuhlar, Şerefsungur, Karadivan, Hacışeyh, Tatarahmet, Çakmaklar, Selametli, Çalca, Kubuzcu, Gebeşler ve Yağcılar köylerinin de boşaltılması kararlaştırıldı.

Kandıra’ya bağlı 18 Köy sakininin yıllardır uykularını kaçıran barajla ilgili bu gelişmelerin ardından, bugün İSKİ Görevlilerinin Akçaova Köyü’ne gelerek ilgililerle birlikte ÇED toplantısına katılacakları duyuruldu. Bu haber üzerine de tüm bu köylerin sakinlerinin yanı sıra CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, CHP Çevre ve Sağlık Komisyonu üyeleri, Halkevleri üyeleri Akçaova Köyü’ne geldi. Köy Camisi’ne ait sosyal tesislerde yapılmak istenen toplantıya müdahale eden köylüler sloganlar atarak toplantıyı yaptırmadı.
Akçaova Köyü sakinleri ayrıca köy meydanına pankarlar asarak, Artvin Cerattepe’de bir aydır devam eden ‘Madene Hayır’ eylemine de destek verdi, ‘Biz Halkız Biz Devletiz Akçaova’dan Cerattepe’ye Selam Olsun’ yazılı pankart dikkat çekti.

“RANT KAPISI İSTANBUL’A SU VERMEK İÇİN”
Protestoların ardından toplantı yapalamazken, köylüler adına konuşan Remzi Yücel şunları söyledi: “Sungurlu Barajı, bugün taşı toprağı altın olarak gösterilen ve yüksek binalar ve rezidanslarla bezenen yabancı sermayenin rant kapısı İstanbul’a su vermek için ve yabancı sermayenin katkıları ile yapılması planlanmış ve projelendirilmiş. Baraj, bölgemizde Akçaova, Teksen, Akıncı, Selametli, Çalca, Kabuzcu ve bunlara bağlı mahalleleri ile birlikte havzada bulunan yerleşimleri bir bir yurtsuzlaştıracaktır. Baraj alanı içerisinde kalacak olan yaşam ünitesi evlerimiz, tarım arazisi geçim kaynağımız tarlalarımızla akibeti belirsiz bir toplum olmak istemiyoruz. Bu barajın yapılmasını istemiyoruz.”

“60 YILDIR UYKU KAÇIRIYOR”

Teksen Köyü Muhtarı Ziyaattin Soykan da bu projenin 60 yıldır uykularını kaçırdığını, köylerinde çivi bile çakamadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Yaklaşık 60 yıldır ‘oldu olacak, planlandı planlanacak, şunu yapıp şunu yapamazsın’ denilerek İstanbul’un İSKİ’si bölgemize, Kocaeli’nin bir bölümüne musallat oldu. 2040 yılına kadar İstanbul’da 2 milyon insanın su ihtiyacını karşılayacağını vaad eden bu proje bizler için umutsuzluğun, geri dönülmez bir yok oluşun adıdır. Kuzey ormanlarına en değerli su havzalarına rant için 3’üncü Köprü, 3’üncü Havaalanı, Kanal İstanbul gibi katil projeler yapılan İstanbul can çekişmekte. Can çekişirken de bizler için ölüm yolları planlanmaktadır. Nasıl İstanbul’a su vermek adına Melen Çayı su projesi ile yöre halkı sürgün edildiyse, bugün de Sungurlu Barajı projesi ile ‘sürgün sırası sizde’ denmektedir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın